Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałata aromatyczna

Tekst i foto punia 05-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.niska

Składniki:

- sałata lodowa
- sałata czerwona o postrzępionych liściach
- pomidor albo dwa
- trochę tartego żółtego sera
- trochę lazura albo innego pleśniowego

na sos:
- ocet winny z czerwonego wina
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku albo dwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz ziołowy

Jak przyrządzić:



Sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na drobne kawałki. Wsypujemy do miski i mieszamy. Pomidora myjemy, kroimy na pół, wyrzucamy sok i pestki, kroimy drobniutko i wsypujemy do miski. Sery kroimy drobiutko i też dosypujemy, znowu mieszając. W kubeczku przygotowujemy sos - czosnek miażdżymy, dodajemy przyprawy, parę kropli octu winnego, parę kropli soku z cytryny i dolewamy oliwy- tyle,żeby sałata nie była sucha. Polewamy tym sałatę, znowu dokładnie mieszamy i albo jemy od razu, albo zostawiamy na chwilę do przegryzienia. Smacznego!

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


solo, jako niskokaloryczny obiad, kolację lub przekąskę.

Uwagi:


Pieprz ziołowy dodaje sałacie smakowitej pikantności, a ocet winny troszkę kwaskowego smaku - ta mieszanka jest baaardzo pyszna :-)

Czas przygotowania:


Pokrojenie i zmieszanie wszystkich składników zajmie nam tylko chwilę. Reszta zależy od tego, jak bardzo lubimy czekać na "przegryzienie się" składników.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.