Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałata Caesar

Tekst i foto dżigit 15-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3? złprosty30 min.?

Składniki:

sałata rzymska (choć ja wolę lodową), szklanka sera parmezan, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, 8 filecików anchois, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, szklanka oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, bułka wrocławska, świeżo zmielony pieprz oraz sól

Jak przyrządzić:

Ten przepis jest bardzo zbliżony do oryginalnej wersji przepisu stworzonego w 1924 roku przez Caesara Cardiniego, włoskiego restauratora mieszkającego i pracującego w Tihuanie w Meksyku i właśnie od jego imienia nazwana jest ta potrawa. Rozdzielić liście sałaty, umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Następnie można je schłodzić, aby sałata była bardziej chrupka. Z bułki wrocławskiej należy przyrządzić chrupki chlebowe (ang. croutons), krojąc je na małe kawałeczki i podpiekając w piekarniku w temperaturze 180 stopni (albo na patelni z odrobiną oleju). Ząbki czosnku rozcieramy w misie drewnianej, aż całkowicie się rozpadną. Resztki czosnku wyjmujemy z miski, zapach i sok z czosnku pozostaną w drewnianej misie i przejdą nim liście sałaty. Następnie dodajemy fileciki anchois i również je rozcieramy, tym razem zostawiając w misce. Dodajemy musztardę, Worcestershire sos, sok z cytryny, pieprz. Dodajemy również jajka, które wcześniej gotowaliśmy w gorącej wodzie przez około 1,5 minuty (bardzo ostrożnie należy je obierać). Wszystko razem mieszmy do uzyskania prawie gładkiej masy. Następnie dodajemy bardzo powoli i w małych ilościach oliwę z oliwek i mieszamy do uzyskania konsystencji majonezu. Następnie dodajemy liście sałaty, chrupki chlebowe, ser parmezan i wszystko delikatnie solimy, a następnie obsypujemy parmezanem startym w paski.
Istnieją różne wariacje na temat tej sałaty. Ja czasami dodaję pierś z kurczaka upieczoną na grillu (pokrojoną w paski ułożone na sałacie) lub też kawałki podsmażonego boczku wymieszanego z sałatą, również można dodawać krewetki.

Potrzebne przybory:

trzepaczka, drewniana miska, drewnianej kula do rozcierania czosnku

Jak podawać?

W tej samej misce, w której ją zrobiliśmy, jeżeli zostało ci dużo sosu, przełóż do drugiej misy z wcześniej roztartym czosnkiem (wg przepisu).

Uwagi:

Ważna jest drewniana misa, która przechodzi zapachem czosnku i właściwie w której robi się całe danie i w niej je podaje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.