Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałata parzona

Tekst i foto Klaps 25-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1 lub 22 złprosty3-5 min.niska

Składniki:

Duża główka sałaty na osobę lub odpowiadająca ilość sałaty liściastej, szczypior (lepszy wyrośnięty z nasieniem), pół litra wody, czubata łyżka masła, sól, sok z cytryny, kawasek cytrynowy lub ocet do smaku, duża łyżka cukru

Jak przyrządzić:

Zagotować wodę, osolić, zakwasić i osłodzić, spróbować i ewentualnie doprawić. Powinna mieć łagodny słodko-kwaśny smak, dodać masło.
Wypłukaną sałatę pokroić niezbyt drobno (koniecznie pokroić a nie rozrywać, aby sałata oddała swój sok do wody, powstanie wówczas smaczny bulin sałtowy), dodać pokrojony szczypior wrzucić na gotującą się wodę, mieszać niedoprowadzając do wrzenia przez 3 do 5 minut, aż sałata zmięknie.
Podawać ciepłą jako jarzynka do dania głównego w miseczkach lub sałatę do ziemniaków i mięsa bulonik w filiżankach.
Nadaje się też jako danie podwieczorkowe - sałata parzona z grzankami.

Potrzebne przybory:


garnek, deska do krojenia, nóż, łyżka - czyli to, co jest w każdej kuchni

Jak podawać?


do dania głównego lub jako danie podwieczorkowe z grzankami

Uwagi:

Jest teraz środek lata, sałaty mamy w bród. Do parzenia nadaje się sałata nieco starsza, nawet wyrośnięta. Po uparzeniu uzyskuje specyficzny smak, który jednym nie odpowiada a dla innych staje się przysmakiem. Radzę spróbować, koszt niewielki, a więc jak nie będzie smakowała to mała strata a jak zasmakuje, to okaże się, że uparzono za mało!

Czas przygotowania:


mieszać po wrzuceniu do wody, starać się nie doprowadzać do wrzenia
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.03.2006 nova

Ja też to robię ale dodaje do wody podsmażony wędzony boczek, który nadaje dodatkowego smaczku. Taka salata jest bardzo dobra