Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałata po francusku

Tekst i foto EVELYN 18-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

- 1 główka sałaty
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- olej
- pieprz i sól
- ocet winny

Jak przyrządzić:

Sałatę opłukać i porwać do miski (nie kroić), następnie tylko troszkę ją posolic i pognieść aby była miękka a nie sztywna.
Ugotować 2 jajka na twardo, obrać i oddzielić białko od żółtek. Białka pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z sałatą.
Żółtka natomiast dać do kubeczka, wlać do tego 2 łyżki slołowe oleju i rozgnieść widelcem, dodać łyżeczkę octu winnego oraz rozgniecione przez praskę dwa ząbki czosnku, przyprawić to pieprzem i solą. Takim przygotowanym sosem polać sałatę i jeszcze raz pognieść lub wymieszać.
(Był to przepis mojej zmarłej babci,która gotowała najlepsze rzeczy na świecie i w domu i w restauracji).
Życzę smacznego.

Jak podawać?

Do potraw mięsnych.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.07.2006 NaTii

no sałatka całkiem niezle wygląda i smakuje... tylko lepiej nie przesadzać z czosnkiem ;)

Zgłoś 31.07.2006 Evelyn

Zapomniałam dodać do tego przepisu, że do sosu daje się łyżeczkę musztardy. A to podnosi smak całej sałatki.

Zgłoś 23.05.2009 gosia

ja do tej sałaty dodaje pare kropli soku z cytryny