Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałata z avocado i łososiem

Tekst i foto agnes s. 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje? złprosty5 min.?

Składniki:

- głowka sałaty (mogą być różne gatunki),
- 150 g węczonego łososia w plastrach,
- avocado,
- cytryna,
- oliwa lub vinegret,
- świeżo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić:

Najładniejsze liście sałaty układamy na talerzu. Avocado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, delikatnie obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Łososia kroimy w paseczki.
Na sałacie układamy kostki avocado, paseczki łososia, kropimy oliwą, cytryną i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.

Jak podawać?

To jest bardzo prosta ale wykwintna sałata. Kluczem jest podanie jej na gładkim, białym i zupelnie płaskim talerzu. Goście pieją z zachwytu. Białe wino i bagietka zrobią resztę.

Uwagi:

Avocado wybieramy niezbyt miękkie, ze skórką bez plamek. Jeżeli miąższ będzie z brązowymi plamami to radzę wyrzucić, w sałacie wygląda potem fatalnie.
W przepisie nie ma soli - łosoś bywa słony. Jeżeli ktoś woli potrawy lepiej przyprawione to niech użyje vinegretu z musztardą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.10.2002 Mapejka

Zdecydowanie lepsze z sosem vinaigret na musztardzie