Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałata z serem roquefort

Tekst i foto agnes s. 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3 porcje? złprosty5 min.?

Składniki:

- główka sałaty (najlepiej mieszane sałaty, szczególnie dobrze jest dodać rukolę),
- 100-150 g sera roquefort lub innego pleśniowego (np. danish blue),
- 1 twarda gruszka,
- garść łuskanych orzechów włoskich,
- oliwa lub vinegret wg własnego przepisu,
- cytryna.

Jak przyrządzić:

Sałatę szarpiemy na kawałki i układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w kostkę i komponujemy z sałatą. Na to kruszymy ser i kropimy sokiem z cytryny, polewamy oliwą lub vinegretem. Posupujemy pokrojonymi podpieczonymi orzechami (jak ostygną!) i świeżo mielonym pieprzem.

Jak podawać?

Do tego świeża bagietka i białe wino.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.05.2004 SMOL

boska!!! rewelacja!!! pyszota :))))