Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka 13-warstwowa

Tekst i foto ludmiłła 08-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1015 złprosty20 min.ok. 260 kcal - 1 porcja

Składniki:

1-2 ogórki kiszone,
1 puszka kukurydzy (ewentualnie zielonego groszku),
2 torebki ryżu,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
1 słoiczek keczupu (polecam Włocławek),
3/4 słoika majonezu,
1-2 średnie cebule,
2 jajka

Jak przyrządzić:

Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu, a jajka na twardo. Ogórki pokroić w kosteczkę, natomiast cebulę poszatkować. Jajko posiekać.
Składniki kłaść w kolejności:
ogórki,
1/4 ryżu,
1/2 keczupu,
cebula,
1/4 ryżu,
majonez,
jajka,
1/4 ryżu,
tuńczyk,
1/4 ryżu,
1/2 keczupu,
kukurydza.

Potrzebne przybory:

deska i nóż do krojenia,
spora miska

Uwagi:

Najlepiej sałatkę zrobić w przezroczystej misce - wtedy widać pięknie kolory i warstwy. Sałatka ta idealnie nadaje się na imprezy, przyjęcia, bo naprawdę świetnie smakuje i starcza na wiele porcji.
Podziel każdą torebkę ryżu na pół, żeby mieć gotowe 4 porcje na 4 warstwy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.12.2006 emilusiek

´cos brakuje jednej warstwy-jest 12.pozdrawiam

Zgłoś 10.12.2008 klepsia

13 jest cebula

Zgłoś 02.01.2012 Ja

jest 12 warstw zresztą sosu i ketchupu nie liczyłabym jako warstwe wiec jest 10 :P