Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka australijska

Tekst i foto Ola 10-04-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty90 min.-

Składniki:

1 kurczak o wadze co najmniej 1,6 kg,
puszka kukurydzy,
puszka ananasów,
oregano,
majonez,
sól.

Jak przyrządzić:

Kurczaka umyć i natrzeć solą i bardzo obficie oregano, w środku również. Najlepiej zostawić takiego natartego kurczaka na noc w lodówce. Na następny dzień upiec kurczaka w całości na patelni, dobrze przypiec. Jak już będzie miękki, mięsko będzie odchodzić od kości, zdjąć z ognia i ciepłego porozrywać na małe cząstki razem z przypieczoną skórką, można pokroić nożem. Przełożyć do dużej miski, dodać kukurydzę i pokrojonego na małe kawałki ananasa. Na koniec dodać majonez i wymieszać.

Uwagi:

Moim zdaniem sałatka jest pyszna, nie wiem dlaczego nazywa się australijska. Oregano jest tutaj konieczne bo cały smak właśnie tkwi w tej przyprawie. Nie należy jej żałować.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.