Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka brokułowa z boczkiem

09.07.2010

Sałatka to dobra przekąska w upalny dzień. Świetna na kolację, a gdy temperatura przekracza 25 stopni, z powodzeniem zastąpi danie obiadowe. Lato to okres, kiedy możemy wykazać się pomysłowością w przygotowaniu sałatek, sprzyja nam różnorodność dostępnych młodych warzyw i owoców. Sałatka brokułowa jest sycąca. Smak chrupiącego, wędzonego boczku przełamuje delikatność warzyw.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
418 złprosty30 min.średnia

Składniki:

1 brokuł,
15 dag wędzonego boczku,
15 dag pieczarek,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
20 dag makaronu wstążki,
10 dag żółtego sera,
pół łyżeczki oregano,
łyżeczka masła,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Brokuł opłukać.

Podzielić na różyczki.

Zalać osoloną, wrzącą wodą.

Gotować pięć minut.

Podczas gotowania nie przykrywać garnka, by brokuł zachował swój zielony kolor.

Po ugotowaniu przelać zimną wodą i zostawić na sicie, aby ociekł z wody.

Pieczarki, cebulę, czosnek obrać.

Pokroić i podsmażyć na łyżce masła.

Uważać, by czosnek nie zbrązowiał, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy.

Dodać sól, pieprz i oregano.

Dokładnie wymieszać.

Boczek pokroić w kostkę.

Usmażyć na patelni.

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Do podsmażonego boczku dodać pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

Smażyć wszystko około 3 minut.

Następnie dodać brokuły i wszystkie składniki wymieszać.

Ugotowany makaron ułożyć na półmisku a wokół niego przygotowane składniki sałatki.

Posypać żółtym serem.

Jak podawać?

Podawać na ciepło lub zimno.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.07.2010 cj Piotr

CHWDK Tobie kutacha do japy i do papy po same kule...

Zgłoś 09.07.2010 basilicum

Wszystko OK, tylko za wiele tu różnych smaków i niektóre /szczególnie pieczarki/ mogą być niewyczuwalne,

więc:

ALBO pieczarki, ALBO PAPRYKA!

P.S. Chłodnik szczawiowo - ogórkowy... Pokaż więcej

Wszystko OK, tylko za wiele tu różnych smaków i niektóre /szczególnie pieczarki/ mogą być niewyczuwalne,

więc:

ALBO pieczarki, ALBO PAPRYKA!

P.S. Chłodnik szczawiowo - ogórkowy wykonałam, bez bulionu, za to z dużą ilością czosnku. Był smaczny, ale ten z botwinką chyba lepszy.

... i dołączam się do wyrażających onegdaj żal i gniew z powodu usunięcia z tamtego topiku przepisu na gazpacho - i w ogóle dziwnych "porządków" moderatorskich... :(

Zgłoś 09.07.2010 bluemay

basilicum kobieto....sorka, to wina upału Jutro bedzie gorzaej

Zgłoś 11.07.2010 Aggie

No wlaśnie, ja tu wrocilam, widzę, żeśta zachowywali wysoki poziom forum, chcialam sobie poczytac, a tu takie dziury i wątki pourywane. Kasowacz, Ty byś się lepiej wlasną dziurą w dupie zająl. <... Pokaż więcej

No wlaśnie, ja tu wrocilam, widzę, żeśta zachowywali wysoki poziom forum, chcialam sobie poczytac, a tu takie dziury i wątki pourywane. Kasowacz, Ty byś się lepiej wlasną dziurą w dupie zająl.

Lenare:-) Sto lat:-) Twoje zdrowie! Forumowicze już pewnie wypili, to ja się dolączam...

Zgłoś 11.07.2010 nie lubię cudowania

za ciekawie to nie wyglada niestety ...i za ciekawie nie brzmi - bo ja jak wyżej,nie lubię w kuchni takiego pierdzielenia - ma byc krótko zwięźle i na temat, mało składników, ale o wyraźnym smak... Pokaż więcej

za ciekawie to nie wyglada niestety ...i za ciekawie nie brzmi - bo ja jak wyżej,nie lubię w kuchni takiego pierdzielenia - ma byc krótko zwięźle i na temat, mało składników, ale o wyraźnym smaku - ciach mach gotowe, pyszne, i konkretne.

Zgłoś 09.07.2010 basilicum

Raz - dzięki. Ten chłodnik kojarzy mi się z późnym, upalnym sierpniem. Skopiowałam. Wykonam.

Blu - :)

Zgłoś 10.07.2010 Raz Putin

Basilicum,

do usług :-)

Lenare,

na deszczowe dni z dobrego żarcia to tak sobię myślę...

Mam! Dużo browaru i imprezka, a tak swoją drogą, to kilka by się

u nas przyd... Pokaż więcej

Basilicum,

do usług :-)

Lenare,

na deszczowe dni z dobrego żarcia to tak sobię myślę...

Mam! Dużo browaru i imprezka, a tak swoją drogą, to kilka by się

u nas przydało, bo już nie trzeba używać kuchenki do smażenia.

Wystarczy maska byle jakiego samochodu.

Gorerot,

a czemu nie, nie wszyscy jedzą tylko zielsko, tuńczyk z puszki lepszy?

Paluszki krabowe?

Czemu nie boczek?

Zgłoś 10.07.2010 Lenare

Umknal mi fakt swini w salatce, a to oznacza, ze ten przepis nie jest taki zly, po malej modyfikacji. A zatem: Salatka na opak z boczkiem, zamiast brokolow smazone jajo, a zamiast reszty badziew... Pokaż więcej

Umknal mi fakt swini w salatce, a to oznacza, ze ten przepis nie jest taki zly, po malej modyfikacji. A zatem: Salatka na opak z boczkiem, zamiast brokolow smazone jajo, a zamiast reszty badziewia te yyy yyy kielbaski. No i nie kroimy i nie mieszamy. Juz na poziomie konsumpcji dolewamy zimne piwko (dzieki Raz!) Smacznego!

Zgłoś 16.07.2010 Alice

Super sałatka. Robiłam ją w niedzielę.