Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka na ciepło z brokułów z parmezanem

11.05.2011

Z wielu różnych przepisów na brokuły proponuję wypróbować tę sałatkę na ciepło. Smak brokułów uszlachetniony parmezanem i odrobiną octu balsamicznego zaspokoi smakoszy a wszystkim będącym na diecie umili jej monotonię. I co ważne, jada się ją na ciepło, więc można śmiało uznać tę sałatkę za pełnoprawny obiad. Cały proces przygotowania zajmuje 10 minut. Warto użyć świeżo mielonego pieprzu, by uzyskać doskonały smak.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złprosty10 min.niska

Składniki:

brokuły,
kilka liści zielonej sałaty,
3 łyżki octu balsamicznego,
6 łyżek oliwy z oliwek,
10 dag parmezanu,
sól i świeżo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić?

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w dużej ilości posolonego wrzątku 8 minut.

Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku.

Ocet balsamiczny z oliwą mieszamy w słoiczku dodając odrobinę soli i pieprzu.

Na liściach sałaty układamy lekko twardawe brokuły a następnie polewamy całość sosem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Obieraczką do warzyw strugamy płatki parmezanu i posypujemy nimi sałatkę.

Jak podawać?

Podajemy ciepłą z pieczywem lub solo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.05.2012 Mariola1975

Takie proste a takie pyszne,właśnie kupiłam w Lidl parmezan z świeże brokuły więc zrobię sałatkę a ta wygląda bardzo ciekawie.