Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka pieczarkowa

Tekst i foto Cassi 29-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-312 złprosty40 min.średnia

Składniki:


2 opakowania pieczarek, 1 cebula, 1 papryka, szczypiorek, sól, pieprz, troszkę papryki w proszku, sos: śmietana, trochę cukru, sól, czosnek.

Jak przyrządzić:

Pieczarki umyć, oczyścić, ugotować (tak długo aż ściemnieją i zrobią się miękkie). Po ugotowaniu posiekać w drobną kosteczkę (wycisnąć z nich pozostałość wody), wrzucić do miski, dodać pokrojoną drobno paprykę i cebulę, przyprawić, polać sosem i wymieszać. Na wierzchu posypać szczypiorkiem.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Sałatkę podawać na liściu sałaty. Dodatkiem do niej może być ciepły pasztecik na cieście francuskim.

Uwagi:

By sałatka była naprawdę dobra, mają w niej przeważać pieczarki. Cebula i papryka to jedynie dodatek. Również ważna jest ilość sosu czosnkowego. Sałatka nie może być za sucha.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.01.2006 PANORAMA

Akurat do tego typu sałatek naprawdę nie trzeba znać proporcji. Pieczarki są porcjowane na tackach szczególnie w hipermarketach. ja do takiej sałatki dodaję jeszcze ogórek kiszony, zieloną pietr... Pokaż więcej

Akurat do tego typu sałatek naprawdę nie trzeba znać proporcji. Pieczarki są porcjowane na tackach szczególnie w hipermarketach. ja do takiej sałatki dodaję jeszcze ogórek kiszony, zieloną pietruszkę i kperek. w sumie do gotowanych pieczarek można wszystko dodać