Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka przekładana z selerem

Tekst i foto Karolina Lapuszek 12-06-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-20 złprosty20 min.-

Składniki:

sloik selera, puszka kukurydzy, majonez lub jogurt naturalny (wg uznania), ananas (najlepiej z puszki), 10 plasterkow szynki, por, 4 jajka, natka pietruszki, sol, pieprz, sok z cytryny

Jak przyrządzić:

skladniki ukladamy w misce od dolu po kolei:
- pol sloika selera
- kukurydza
- ananasy (pokrojone w kostke)
- reszta selera
- szynka (pokrojona w kostke)
- majonez (tak zeby pokryl szynke; moze byc jogurt naturalny)
- por - posolic, popieprzyc, skropic sokiem z cytryny
- majonez lub jogurt naturalny
- 4 jajka - ugotowane na twardo i pokrojone w kostke
- posiekana natka pietruszki

Jak podawać?

Najlepiej smakuje jak "postoi" okolo pol godziny w lodowce.

Uwagi:

Jajka mozna zetrzec na tarce do warzyw na drobnych oczkach.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.07.2005 smakosz

spróbowałam zrobić i chyba mi się udało bo goście byli zachwyceni. Dzięki za podpowiedź

Zgłoś 18.09.2005 Ewa

Pychota!!!!

Ja na wierzch daje pokrojone w kostke jabłka i dopiero na to majonez i krążki pora.Goście są zachwyceni.Polecam.

Zgłoś 22.11.2005 pinezka

mama daje jeszcze czerwona fasole z puszki

Zgłoś 30.03.2006 biedrona

Sałatka jest po prostu przednia... Wyszła spora misa ale zeszła zadziwiająco szybko... ;)

Zgłoś 28.06.2008 emme

Właśnie zrobiłam, z jedną małą zmianą: zamiast szynki użyłam wędzonej piersi z kurczaka...pycha...