Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka różowa z łososia

Tekst i foto Ida 13-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5 porcji? złprosty15 min.mało

Składniki:

- łosoś wędzony,
- różowy grapefruit,
- 1/3 pojemnika średnio gęstej śmietany,
- 2 łyżki białego wina,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- kapary,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Grapefruita dzielimy na cząstki, a nastepnie każdą obieramy z białej, gorzkiej skórki.
Układamy półksiężyce z owocu na okrągłym talerzu (w kaształcie płatków kwiatu). W środek "kwiatu" układamy pokrojonego łososia.
Sos: śmietanę, wino, oliwę i pieprz łączymy i zalewamy łososia. Na wierzch białego sosu układamy kapary.

Potrzebne przybory:

Nóż, deska do krojenia.

Jak podawać?

Podawać na okrągłym talerzu. Ładnie wygląda na talerzu z elementami zielonymi.

Uwagi:

Sałtka tworzy bardzo ładną kompozycję kolorystyczną i wizualną, jest smaczna i wykwintna.

Czas przygotowania:

Czas przyrządzenia jest krótki i właściwie jedyną czasochłonną czynnością jest obranie grapefruita. Reszta, to kilka chwil.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.10.2003 yola

Pyszne i bardzo ładnie się prezentuje. Polecam

Zgłoś 26.02.2004 budyniowa

Rozkosz dla podniebienia!Pierwsza liga!

Zgłoś 03.01.2010 omenon

salatka bardzo ciekawa, ale sos wyjatkowo nie dobry, bez smaku zupelnie, lepiej podac sama kwasna gesta smietane

lepiej pasuje po prostu vinegret

ja dodalam rowniez rukole, i czarn... Pokaż więcej

salatka bardzo ciekawa, ale sos wyjatkowo nie dobry, bez smaku zupelnie, lepiej podac sama kwasna gesta smietane

lepiej pasuje po prostu vinegret

ja dodalam rowniez rukole, i czarne oliwki, oraz w jednym wydaniu ser plesniowy a w kolejnej probie ser feta

Zgłoś 24.12.2011 Lopesjus

Polecam odmianę z zielonego grapefruita. Zamiast wina - ocet balsamiczny, bo sos wychodzi zbyt mdły