Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka ryżowa banalnie prosta

Tekst i foto Agusia 24-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużo15 złprosty30 min.średnia

Składniki:

4 woreczki ryżu (ugotowanego oczywiście), słoik papryki konserwowej, puszka kukurydzy, wędlina - najlepiej szynka wiejska - około 300 g, majonez, musztarda, sól, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Ryż ugotować, ostudzić. Paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Puszkę kukurydzy otworzyć. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i musztardę. Sos ten ma "skleić" wszystko, trzeba uważać, aby składniki w nim nie pływały. Doprawić solą i pieprzem w zależności od upodobań.

Jak podawać?

W salaterce po prostu:)

Uwagi:

Do sałatki można dodać pokrojony drobno por lub cebulę, tak robi moja ciocia, ale mnie tutaj nie pasują. Ryż można ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej drobiowej, vegety, kucharka itp. Wtedy jest ładnie żółty i fajnie to wygląda kolorystycznie. Sałatka typowo studencka:) Zawsze mój brat ją bierze do akademika:) Chociaż gościom równie dobrze smakuje. Co najważniejsze - szybka i prosta w wykonaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.10.2007 gosi79

sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, niedroga i naprawdę bardzo dobrze smakuje i wygląda... polecam!!