Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Salatka ryżowa curry

Tekst i foto Kasia 22-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8? złprosty120 min.?

Składniki:

1 kurczak lub 6 piersi z kurczaka (do wyboru), 4 woreczki ryzu, 8 marchwi, 2 papryki czerwone (lub sloik konserwowej), 2 puszki ananasa, 2 puszki kukurydzy, 6 jajek, majonez (kilka lyzek-wedlug uznania), 4 lyzki curry (lub wiecej-wedlug uznaia), skladniki opcjonalne: orzechy wloskie, rodzynki.

Jak przyrządzić:

Drob gotujemy i kroimy na male kawaleczki. Dodajemy ugotowany ryz, ugotowana i pokrojona w kostke marchew, ugotowane i posiekane jajka, pokrojone ananasy konserwowe (nie polecam surowych), kukurydze i papryke. Calosc doprawiamy majonezem i posypujemy obficie curry (UWAGA: nie dodajemy w zadnym wypadku soli, bo polaczona z curry psuje smak). Wedlug uznania mozemy dodac troche sparzonych goraca woda rodzynek i orzechow wloskich. Calosc nalezy schlodzic przed dodaniem majonezu.

Jak podawać?

schlodzona

Uwagi:

Salatka najsmaczniejsza jest na drugi dzien, po schlodzeniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.09.2005 Miecia

porcja godna pułku wojska