Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka ryżowa

Tekst i foto Beatka 15-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20 złprosty30-40 min.?

Składniki:

- szklanka ryżu,
- 3 papryki najlepiej kolorowe,
- cebula,
- czerwona fasolka z puszki,
- kukurydza z puszki,
- sałatka selerowa w słoiczku,
- sól, pieprz i majonez.

Jak przyrządzić:

Gotujemy ryż a następnie odstawiamy go do wystygnięcia.W tym czasie kroimy paprykę i cebulkę.Odsączamy kukurydzę i fasolkę, najlepiej przpłukać je wodą.Tak samo postępujemy z sałatką selerową.Następnie siekamy ale nie za mocno sałatkę selerową.Wszystko wsypujemy do miski i dodajemy ostudzony ryż.Przyprawaimy solą i pieprzem.Dodajemy majonez i dokładnie mieszmy.Pozostawimy w lodówce do schodzenia.

Potrzebne przybory:

Garnek, łyżka drewniana, deska do krojenia, misa, nóż, pojemnik do schłodzenia sałatki.

Jak podawać?

Z chlebkiem i masełkiem.Doskonale także smakuje z pieczonym kurczakiem zamiast ziemniaczków.

Uwagi:

Szczególnie polecam sałatkę selerową ponieważ ma niesamowity smak i doskonale pasuje do tych składników.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.01.2004 sirod

a papryka ma być świeża czy konserwowa?

Zgłoś 07.07.2005 Lotnik

wiadomo że konserwowa gorsza;)