Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka ryżowa

Tekst i foto brydzia85 29-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6? złprosty30 min.?

Składniki:

2 woreczki ryżu (każdy rodzaj możliwy),
puszka fasoli czerwonej,
puszka kukurydzy,
4 średnich ogórków kiszonych (również polecam w occie),
100g wędzonejsz szynki drobiowej,
4 łyżki majonezu,
1 ząbek czosnku,
1-2 łyżki musztardy (najlepiej sarepska),
sól, pieprz do smaku,
kilka listków świerzej pietruszki

Jak przyrządzić:

Ryż ugotować na półtwardo. Najlepiej nie dłużej niż 15 min. (zależy od rodzaju ryżu i długości jego gotowania). Po ugotowaniu należy poczekać aż wystygnie i po kolei dodawać składniki. Ogórki i szynkę pokroić w kostkę, fasolkę i kukurydzę dobrze odcedzić. Wrzucić wszystko do jednej miski i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Sos do sałatki:
Majonez, musztardę i wyciśniety ząbek czosnku wymieszać na jednolitą masę. Dodać do reszty.

Całośc dokładnie wymieszać. Można jeść od razu po przygotowaniu, badź schłodzić w lodówce. Na wierzch sałatki można położyć pietruszkę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.11.2005 Magda

bardzo dobra, polecam !

Dodałam do majonezu i musztardy trochę jogurtu naturalnego.