Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Tekst i foto Marti 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty60 min.?

Składniki:

Szklanka ryżu ugotowanego na sypko na parze,
pierś kurczaka ugotowana na parze,
2 papryki uprażone do miękkości na parze,
80 g czarnych oliwek,
150 g sera żółtego,
mielone ziele angielskie,
pęczek dymki,
2 ząbki czosnku,
natka pietruszki,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Czosnek, dymkę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Ser pokroić w słupki, kurczaka w paski. Połączyć wszystkie składniki razem. Dodać oliwki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim. Posypać natką. Podawać po wystudzeniu.

Uwagi:

Jeżeli dodamy ciepłą jeszcze pierś kurczaka i ryż, ser odrobine się rozpuści i sałatka będzie miała zwartą konsystencję. Ser może być każdy, mozzarella oczywiście też super.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.