Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka ryżowa z sosem jogurtowym

Tekst i foto slonce100 18-02-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty60 min.?

Składniki:

- 1/4 l bulonu drobiowego,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 1/2 l wody,
- 1/2 łyżeczki soli i curry,
- 100 g ryżu długoziarnistego,
- 4 mandarynki,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki rodzynków,
- 2 banany.

Jak przyrządzić:

Piersi kurczaka gotować przez ok 20 min w bulionie, w drugim garnku zagotować wodę z solą, wsypać ryż, zamieszać i gotować przez 15 min bez przykrycia na małym ogniu. 2 mandarynki obrać i podzielić na cząstki z 2 pozostałych wycisnąć sok po czym wymieszać go z jogurtem, majonezem, sokiem cytrynowym i sojowym. Doprawić pieprzem i curry. Umyte rodzynki dodać do ryżu na 5 min przed końcem gotowania. Ryż wyłożyć na sito i przelać zimną wodą. Mięso pokroić w kostkę. Przygotowany sos jogurtowy wymieszać z 6 łyżkami rosołu. Banany pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć z sosem. Odstawić na 30 min po czym podawać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.