Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Tekst i foto aoi 27-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
duża miska15 złprosty20 min.?

Składniki:

2 torebki ryżu, 2 puszki tuńczyka w oleju, papryka, pęczek szczypiorku, 6 jajek, puszka czerwonej fasolki, kilka ogórków konserwowych.
Na sos: olej (oczywiście ideałem jest oliwa), 2 łyżki wody gazowanej, 1-2 łyżeczki musztardy, 2 sosy sałatkowe (jak kto lubi, ja dodaję paprykowo-ziołowe Knorra), kilka ząbków czosnku, 2 łyżeczki cukru.

Jak przyrządzić:

Jajka i ryż ugotować, ostudzić. Wszystkie składniki pokroić w kostkę (nie za drobną), fasolę i tuńczyka odsączyć. Składniki wymieszać i dodać sos. Wydaje mi się, że właśnie sos stanowi tu o walorach smakowych. Ja robię go tak: olej (około 1/3 szklanki na taką porcję), wodę, musztardę, cukier i sosy ucieram, dodaję wyciśnięty czosnek i polewam sałatkę. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej smakuje schłodzona.

Potrzebne przybory:

deska, garnek, nóż, wyciskarka do czosnku

Jak podawać?

Mój mąż nie jest w stanie odejść od miski, póki nie zobaczy dna... Naprawdę fajna sałatka na co dzień i na imprezy. Podawać z chlebem lub nawet samą (to opcja mężowa).

Czas przygotowania:

Tyle, ile gotują się jajka i ryż, w tym czasie kroimy resztę składników.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.09.2008 gogo

proponuję dodać zamiest sosu Knorr troszkę soku z cytryny