Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka selerowa do ryb

Tekst i foto Krzysztof 18-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5 złprosty20 min.średnia

Składniki:

1 duży seler, 2-3 cebule czerwone, 1 cytryna, natka pietruszki, 100 ml śmietany, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej (całe ziarna gorczycy), 1 łyżeczka sosu worcester, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Seler pociąć na "makaronik", pokropić sokiem z cytryny (2-3 łyżeczki). Do selera wetrzeć skórkę z połówki cytryny, cebule pokroić w półplasterki i dodać do selera, posolić, dodać pieprz, wymieszać. Z pozostałych składników zrobić sos, mieszając je ze sobą. Sos wymieszać z warzywami i odstawić do przemacerowania się składników na 1/2 godz.

Potrzebne przybory:

szatkownica z funkcją cięcia na makaronik (Fackelmann), nóż

Jak podawać?

Sałatka nadaje się do ryb saute, pieczonych. Polecam do mojego przepisu "Pstrąg po młynarsku".

Uwagi:

Można użyć selera konserwowego, np. Rolnik, ciętego w makaronik. Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą i wyparzyć. Sos worcester można zastąpić pastą paprykową i sosem sojowym (w sumie objętość łyżeczki). Ilość soli i pieprzu na oko.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.01.2007 Krzysztof

Nie napisałem, że natką należy posypać sałatkę po wierzchu.

Zgłoś 20.01.2007 basia

seler w kazdej postaci jest dobry(na wszystko)mam sprawdzony przepis na rybę w sosie selerowym.jesli chcesz chętnie udostępnię.

Zgłoś 21.01.2007 Krzysztof

Po prostu opublikuj i podaj tu nazwę, please...

Zgłoś 21.01.2007 Krzysztof

Wyczaiłem coś ciekawego : "Ryba na parze z frytkami selerowymi..." - dla fan klubu pana Selera.