Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka selerowo-jajeczna

Tekst i foto Martin 01-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20 złprosty30 min.?

Składniki:

2 jajka ugotowane na twardo,
1 słoik selera pokrojonego w nitki,
1 słoik marchewki pokrojonej w nitki,
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
1 puszka kukurydzy,
1 opakowanie dowolnej śmietany lub jogurtu naturalnego do sałatek,
1 słoik majonezu (byle nie jogurtowego),
sok z cytryny.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, nie soląc. Następnie kroimy je w talarki.
Wszystkie składniki układamy warstwami, począwszy od marchewki. Dalej idzie kukurydza, ziemniaki i seler. Każdą warstwę pokrywamy niewielką ilością sosu. Na samej górze układamy plasterki jajek. Polewamy je pozostałą, znaczną ilością sosu.
Sos:
Nic trudnego. Wystarczy zmieszać śmietanę/jogurt z majonezem, jednak tak, aby nie utracić wyraźnego majonezowego smaku, zachowując posmak śmietany. Można oczywiście doprawić wedle uznania.

Uwagi:

Podawać schłodzone i, co bardzo ważne, z zachowaniem wszystkich warstw. Najlepiej jest wbić łyżki do sałatki, podnieść porcję i ostrożnie przenieść na talerz.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.12.2006 Mamba

właśnie robię... dam znać ;-)