Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka śledziowa

Tekst i foto Lotte 17-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

- minimalnie 5 filetów śledziowych matjas (mogą być małosolne),
- słoiczek grzybków marynowanych (odpadają pieczarki!),
- 2-3 cebule,
- oliwa.

Jak przyrządzić:

Jeżeli używamy matjasów małosolnych - wystarczy je opłukać, normalne śledzie należy wymoczyć. Wymoczone (lub opłukane) śledzie kroimy w dosyć drobną kostkę (ale bez przesady - nie na miazgę), tak samo kroimy grzybki i cebulę. Bierzemy duży słoik (litrowy) i układamy warstwami - śledzie, grzybki, cebula, śledzie, grzybki, cebula... aż do zapełnienia słoika (prawie po brzegi - należy zostawić około 1-1.5 cm luzu). Zalewamy to oliwą i wstawiamy na 2 dni do lodówki - żeby się dokładnie przegryzło.

Jak podawać?

Przed podaniem na stół wykładamy za pomocą łyżki na salaterkę - nie musimy dbać o zachowanie warstw, składniki mogą być pomieszane.

Uwagi:

Tradycyjna potrawa wigilijna w mojej rodzinie. Po prostu - pychota!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.11.2007 mariusz

Śledzie wprost wspaniałe dzięki za przepis tak trzymać