Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka śledziowa po krakowsku z jabłkiem

Tekst i foto Violetka Smerfetka 09-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 4 większe matjasy,
- 1 średnie słodko kwaśne jabłko - twarde,
- 1 duża cebula,
- śmietana gęsta,
- pieprz,
- sok z cytryny.

Jak przyrządzić:

Matjasy moczymy ok godzinki. Poczym je osuszamy i kromi w kosteczke 1cm/1cm. Wrzucamy do miski i przyprawiamy pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny(z pół cytryny lub 2 łyzki soku). Mieszamy i odsawiamy na 20 minut.
Cebule i jabłko obieramy i siekamy drobno. Nastepnie rumienimy na patelni-na margarynie. Gdy wystygnie dodajemy mieszanke cebulowo jabłkowa do matjasów i mieszamy po czym dodajemy śmietanę i znów mieszamy. Odstawiamy na godzinkę d lodówki :) Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub poprostu chlebkiem :) Do wyboru co kto lubi :) Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.01.2005 emka

Jest supperr!! Polecam!!

Zgłoś 02.08.2005 gaga

a w czym je moczyme te matjasy??

Zgłoś 05.12.2005 emilia

Bardz, bardzo dobra !

W żadnej innej kompozycji śledzie mi tak bardzo nie smakowały! Polecam!

Zgłoś 21.02.2007 Agnieszka

PROSZE Panstwa!!!! Rewelacja!!!!! po prostu strzl w dziesiatke!!!

Zgłoś 11.12.2008 Andzia

Zrobiłam tą sałatkę eksperymentalnie na imprezę i po prostu zniknęła!!! Jest naprawdę super!