Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka tajska na ciepło

Tekst i foto matt 05-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
225 złśredni20 min.?

Składniki:

1 paczka chińskiego makaronu, 1 mała cebula, 1 mała czerwona i zielona papryka, sos tabasco, sos sojowy, 1 średniej grubości plaster mięsa wołowego (najlepiej polędwicy) około 30 dag, ewentualnie mango, olej słonecznikowy.

Jak przyrządzić:

Zagotować wodę na makaron i lekko posolić.
W tym czasie obie papryki pokroić w cieniutkie paski, a cebulę w cienkie przepołowione talarki. Zesmażyć warzywa na patelni (najlepiej na woku) na dużym ogniu. Dodać sos sojowy (około 1/3 szklanki) i pół łyżeczki tabasco. Mięso pokroić wzdłuż włókien na cienkie paski, wrzucić do miseczki i wymieszać ze szczyptą soli i łyżką oleju. Gdy makaron się ugotuje (maksymalnie 1,5 minuty), odcedzić i zmieszać z warzywami, a na oddzielnej mocno rozgrzanej patelni (bez oleju) położyć mięso i usmażyć na krwisto. Mango pokroić w kostkę.

Jak podawać?

Makaron z wymieszanymi warzywami rozłożyć na talerzach, a na wierzchu ułożyć mięso i mango. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.