Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka tuńczykowo-jajowa

Tekst i foto justyska 28-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1516 złprosty10 min.?

Składniki:

- dwie puszki tuńczyka w sosie własnym i jedna w oleju;
- 10 jajek;
- cebula;
- majonez;
- 30 dkg sera żółtego;
- sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

SAŁATKA JEST WARSTWOWA (NIE MIESZAMY JEJ). Gotujemy jajka; ucieramy same białka na grubej tarce to samo robimy z połową sera żółtego; następnie mieszamy ze sobą tuńczyki w osobnej miseczce i połowe nakładamy na ser; cebule drobno kroimy i k.ładziemy na tuńczyk; solimy i pieprzymy;następnie dajemy majonez tak abe pokryć całą powierzchnię; nakładamy kolejne warstwy najpierw ser potem tuńczyk i majonez; na koniec żółtka trzemy na drobnej tarce, tworzą one ostatnią warstwe; powierzchu jeszcze solimy i pieprzymy.

Potrzebne przybory:

Tarka i półmisek.

Jak podawać?

Najlepiej z chlebem i wędliną drobiową.

Uwagi:

Sałatka jest warstwowa nie mieszamy jej. Najlepiej podawa z chlebem i z wędliną.

Czas przygotowania:

Wodę na jajka osolić, aby jajka lepiej się obierały.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.06.2004 ulik

Ja do tej sałatki dodaję jeszcze kukurydzę, paprykę czerwoną oraz rzodkiewki. Wypróbuj jest też pyszna:)

Zgłoś 28.06.2004 ewaa

a co z potarkowanym białkiem, idzie razem z serem, czy w innym miejscu?

Zgłoś 28.06.2004 ulik

W przepisie nie ujeto białka. Ja do salaterki na dno wykładam część utartych białek na to tuńczyk, kukurydza,papryka,rzodkiewka (nie koniecznie) cebula czerwona i starty ser. To jest tak uniwers... Pokaż więcej

W przepisie nie ujeto białka. Ja do salaterki na dno wykładam część utartych białek na to tuńczyk, kukurydza,papryka,rzodkiewka (nie koniecznie) cebula czerwona i starty ser. To jest tak uniwersalna sałatka, że moższ praktycznie robić warstwy wg upodobania.

Zgłoś 29.06.2004 abc

A tak właściwie to chyba powieliłaś istniejące na forum już co najmniej DWA przepisy na tą sałatkę!!! Boże, ludzie, trochę wyobraźni!

Zgłoś 23.08.2004 agnes

A oto kolejna wersja tej sałatki, którą polecam,bo wszystkie składniki (jak powyżej) układa się warstwami dodając jeszcze po drodze ogórki kiszone,kukurydzę,czerwoną paprykę i natkę pietruszki(d... Pokaż więcej

A oto kolejna wersja tej sałatki, którą polecam,bo wszystkie składniki (jak powyżej) układa się warstwami dodając jeszcze po drodze ogórki kiszone,kukurydzę,czerwoną paprykę i natkę pietruszki(drobno pokrojoną), wierzch sałatki można posypać białkiem przy brzegu, a żółtkiem w środku salaterki, plus kolorowy akcencik z pietruszki lub papryczki... Aż szkoda jeść bo tak pięknie wygląda!!!

Zgłoś 23.08.2004 loti

kto to widział jeść wędliny do sałatek z rybami,

takie sałatki jada się jako samodzielne danie z pieczywem lub sosami a nie z mięchem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 24.09.2004 aga30

jeju, sałatka z tuńczykiem z wędliną drobiową ...... mniam :(

Zgłoś 09.01.2006 dcz

robę to samo tylk obez cebuli i żadnych przypraw wychodiz pycha! Scieram na duzych oczkach ser żólty, gotuję jaja na twardo po ugotowaniu oddziela żółtka od białek, następnie odsączam tuńczyka. ... Pokaż więcej

robę to samo tylk obez cebuli i żadnych przypraw wychodiz pycha! Scieram na duzych oczkach ser żólty, gotuję jaja na twardo po ugotowaniu oddziela żółtka od białek, następnie odsączam tuńczyka. Ukłądam warstwami: ser(grubo), potem tuńczyk ( tyle o ile :) pózniej starte na tarce na dużych oczkach bialka jaj, i tak do samej góry na na górze ścieram zamaiast bialek żółtka na drobniutkich oczkach... wychodiz pyszna piezynka żółtkowa. A sałatka pyyyycha! polecam

Zgłoś 03.10.2006 Brydzia

Ja robię trochę inaczej i tak jak poprzednicy dodaję kukurydzę.Na spód daję tuńczyka wymieszanego z drobniutko posiekaną cebulką, potem warstwa rozdrobnionych żółtek, warstwa pokrojonych białek,... Pokaż więcej

Ja robię trochę inaczej i tak jak poprzednicy dodaję kukurydzę.Na spód daję tuńczyka wymieszanego z drobniutko posiekaną cebulką, potem warstwa rozdrobnionych żółtek, warstwa pokrojonych białek, sól, pieprz, majonez (używam kieleckiego), starty na grubych oczkach ser żółty, majonez, kukurydza i majonez. Podaję z bułką paryską.