Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka warstwowa

Tekst i foto Monia K. 07-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10-12 porcji12 złprosty20 min.średnio dużo

Składniki:

- słoik selera konserwowego,
- słoik marchewki konserwowej,
- puszka kukurydzy,
- por,
- 10 dkg szynki,
- 4 jajka,
- 1/2 słoika majonezu kętrzyńskiego,
- mały jogurt naturalny,
- puszka ananasa.

Jak przyrządzić:

W szklanym wysokim naczyniu - najlepiej przezroczystym - układać warstwami po kolei: odcedzony seler ze słoiczka, na to kukurydzę, następnie ananasa pokrojonego (można kupić już pokrojonego), potem marchewkę, następnie pokrojonego w paski pora, następnie ugotowane jajka na twardo pokrojone w grubszą kostkę i na to szynkę również pokrojoną w kostkę. Wkładamy naczynie do lodówki na około godzinkę. Przed podaniem na stół polewamy majonenzem zmieszanym z jogurtem, lekko posolonym i popieprzonym.

Potrzebne przybory:

Szklane naczynie przezroczyste, żeby było widać efekt układanych kolejno warst, sitko do odcedzania warzyw.

Jak podawać?

Do wszelkiego rodzaju wędlin, mięs lub jako luźną dostawkę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.11.2002 Monia K

najlepiej nakładać sałatkę dużą łyżką - należy dotrzeć do samego dna naczynia, aby nałożyć wszystkie składniki po kolei,

Zgłoś 30.10.2003 Yola

Można po polaniu majonezem posypać startym serem

Zgłoś 03.11.2003 Roger

Salatka swietna, ale bylaby lepsza z majonezem kieleckim, ma bardziej wyrafinowany smak