Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sałatka z dodatkiem pieczonych buraków

Tekst i foto Basia Nowak 19.09.2013

Smacznie, zdrowo i lekko. Mało kto wie, że buraki oprócz dużej dawki żelaza, zawierają również mnóstwo witamin. Najlepiej sięgać po warzywa w naturalnej postaci – idealnie nadają się na zupę, ale pasują również jako dodatek do gorących dań. Polecam przepis na sałatkę z dodatkiem pieczonych buraczków – idealna na jesienną niepogodę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złprosty60 min.niska

Składniki:

½ kg buraków, ¼ szklanki prażonych migdałów, miks sałat, 3 plastry koziego sera, gruszka. Sos: ¼ szklanki czerwonego, wytrawnego wina, ½ łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki cukru, ½ szklanki oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Buraki płuczemy pod wodą, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut. Czekamy, aż ostygną, obieramy skórkę i kroimy w plastry. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nakładamy porcje na talarze, dodajemy po kilka plastrów buraka. Łączymy ze sobą wszystkie składniki potrzebne do sosu i mieszamy aż do uzyskania jednolitej, lejącej się masy. Skrapiamy sałatkę i gotowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.09.2013 gość

do takiej ilości składników, prawie szklanka sosu?