Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sałatka z fasolką cannellini

Tekst i foto Danka Daniłowska 29.05.2013

Świetna propozycja do mięs, wędlin, a także potraw grillowanych. Dobrze smakuje też na żytnim chlebie lub chrupiącej, podpieczonej bagietce czy toście. Sałatka przypadnie do gustu zwłaszcza mężczyznom za jej zdecydowany ostry smak cebuli i słonawy anchois. Polecam także jako dodatek do piwnej biesiady.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
79 złprosty20 min.średnia

Składniki:

425 g fasolki cannellini w puszce, 1 pomidor, 3 filety anchois, 1 łyżka czerwonej cebuli 2 łyżeczki świeżej bazylii 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, kilka kromek ciemnego pieczywa, pieprz czarny, ewentualnie sól.

Jak przyrządzić?

Odsączyć i opłukać pod bieżącą wodę fasolkę z puszki. Posiekać pomidor – drobno. Filety pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić dość drobno. Bazylię porwać. Fasolkę wymieszać z pomidorem, cebulą, anchois i bazylią. Dodać ocet i oliwę. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

Jak podawać?

Podawać z ciemnym pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.03.2009 co to są te boczniaki?

Zgłoś 21.03.2009 basia

trzeba dodać, że boczniaki sa zdrowe

Zgłoś 02.02.2010 EMA

boczniaki to świetne i zdrowe grzyby!chociaż mniej znane niż pieczarki!

Zgłoś 02.02.2010 EMA

boczniaki to świetne i zdrowe grzyby!chociaż mniej znane niż pieczarki!

Zgłoś 02.02.2010 EMA

boczniaki to świetne i zdrowe grzyby!chociaż mniej znane niż pieczarki!