Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka z fasolką cannellini

29.05.2013

Świetna propozycja do mięs, wędlin, a także potraw grillowanych. Dobrze smakuje też na żytnim chlebie lub chrupiącej, podpieczonej bagietce czy toście. Sałatka przypadnie do gustu zwłaszcza mężczyznom za jej zdecydowany ostry smak cebuli i słonawy anchois. Polecam także jako dodatek do piwnej biesiady.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
79 złprosty20 min.średnia

Składniki:

425 g fasolki cannellini w puszce, 1 pomidor, 3 filety anchois, 1 łyżka czerwonej cebuli 2 łyżeczki świeżej bazylii 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, kilka kromek ciemnego pieczywa, pieprz czarny, ewentualnie sól.

Jak przyrządzić?

Odsączyć i opłukać pod bieżącą wodę fasolkę z puszki. Posiekać pomidor – drobno. Filety pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić dość drobno. Bazylię porwać. Fasolkę wymieszać z pomidorem, cebulą, anchois i bazylią. Dodać ocet i oliwę. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

Jak podawać?

Podawać z ciemnym pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.01.2012 mała-zdzirsa

WOW bardziej na słodko czy kwaśno?

Zgłoś 08.01.2012 hasia

Gościu spróbuj zrobić ,i uruchom nie wyobraźnię tylko wzrok i kubki smakowe.Najprościej się przejechać po przepisie,trudniej popracować .Ludzie,ja na tej stronie czytam różne ciekawe przepisy o ... Pokaż więcej

Gościu spróbuj zrobić ,i uruchom nie wyobraźnię tylko wzrok i kubki smakowe.Najprościej się przejechać po przepisie,trudniej popracować .Ludzie,ja na tej stronie czytam różne ciekawe przepisy o jakich wielu autorów książek kucharskich nie ma pojęcia.

Zgłoś 04.01.2012

Nie tym razem pani Zuzo... mak, parmezan i cytryna łał...nie wyobrażam sobie tego smaku.

Zgłoś 08.01.2012 Maja

Czytałam przepis dwa razy i zrozumiałam, że z cytryn używamy tylko skórkę co z resztą robimy??? Czy dobrze myślę?Czy coś zostało pominięte w tym przepisie.

Zgłoś 09.01.2012 Wiesia

Myślę Maju,że cytryny wycisnąć i zasypać cukrem,będzie pyszna herbata z cytrynką.Sądzę,że w przepisie chodzi o zapach i szczególny lekko gorzkawy smaczek.Przepis oryginalny.

Zgłoś 01.02.2012 Asia B.

Ten przepis mnie zainspirował. Nie miałam w domu maku, ale dodałam trochę wędzonej polędwiczki - Carpaccio z indyka. Oryginalny smak.

Zgłoś 19.03.2012 kajasi

do sosu po przestudzeniu można dodać jeszcze żółtko i zdecydowanie odradzam ponowne stawianie na ogniu, do sosu po prostu należy dodać bardzo gorący makaron, tuż po odcedzeniu i szybko wymieszać... Pokaż więcej

do sosu po przestudzeniu można dodać jeszcze żółtko i zdecydowanie odradzam ponowne stawianie na ogniu, do sosu po prostu należy dodać bardzo gorący makaron, tuż po odcedzeniu i szybko wymieszać, będzie bardziej aksamitny i nie zrobią się gródki, pozdrawiam

Zgłoś 23.03.2012

czyli smaku cytryny nie zostaje za dużo?

www.przepisydnia.blogspot.com

na pewno też umiesz zrobić coś specjalnego, przy czym nie trzeba się napracować, wyślij zdjęcie i przepis, nie ... Pokaż więcej

czyli smaku cytryny nie zostaje za dużo?

www.przepisydnia.blogspot.com

na pewno też umiesz zrobić coś specjalnego, przy czym nie trzeba się napracować, wyślij zdjęcie i przepis, nie zapomnij się podpisać, aby przepis nie został anonimowy

Zgłoś 01.01.2017 Barnypok

PFB5O9 http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

Zgłoś 10.01.2017 hbyhwhpl

y6FEz2 bfudzovfrtoh, [url=http://hicuualbmgbb.com/]hicuualbmgbb[/url], [link=http://popuzhxtpdyo.com/]popuzhxtpdyo[/link], http://woqilpnwpsnk.com/

Zgłoś 28.01.2017 xdydfyqpslz

mkxFsH ugsfivajdzav, [url=http://bpzplajvafeg.com/]bpzplajvafeg[/url], [link=http://mjvzsjpzqgut.com/]mjvzsjpzqgut[/link], http://qizxjsgldtve.com/