Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka z figami i szynką parmeńską

26.05.2010

Orzeźwiająca sałatka na bazie rukoli, sałaty karbowanej i mięty, z szynką parmeńską, mozzarellą, pomidorami i miękkimi figami w słodkiej zalewie to idealna propozycja na upalny dzień. Mięta chłodzi, a połączenie słonej, cienko pokrojonej szynki ze słodkimi figami, które wprost rozpływają się w ustach, wydaje się być idealnym. Całość dopełnia słodko- ostry sos, który tworzą musztarda, miód i oliwa. Warto tego spróbować.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
227 złprosty10 min.niska

Składniki:

Kilka listków rukoli,
kilka listków sałaty karbowanej,
kilka czubków mięty,
8 pomidorów czereśniowych,
8 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej bez skóry i tłustych części,
5 fig w słodkiej zalewie z puszki,
6 małych kulek mozzarelli.

Sos:

pół łyżki musztardy z ziarnami gorczycy,
łyżka miodu,
łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Na brzegu talerza ułóż liście sałaty karbowanej, a w środku liście rukoli.

Zwiń w ruloniki szynkę parmeńską i ułóż na sałacie.

Przekrój na pół pomidory czereśniowe i połóż na sałacie.

Odsącz z zalewy mozzarellę i figi i ułóż je w całości pomiędzy szynką i pomidorami.

Talerz ozdób zerwanymi czubkami mięty.

Przygotuj sos.

Połącz musztardę z miodem i oliwą z oliwek.

Dobrze wymieszaj, żeby miód całkowicie połączył się z pozostałymi składnikami.

Dosól i dopieprz do smaku, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.

Uważaj z solą, gdyż szynka parmeńska jest bardzo słona.

Polej częścią sosu talerz z sałatką.

Pozostałą część zostaw w miseczce, można w niej maczać pieczywo podane do sałatki.

Jak podawać?

Podawaj bezpośrednio po polaniu sosem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.05.2010 busia

Te figi to nie maja byc z puszki, tylko swieze...

Zgłoś 26.05.2010 mia

z puszki, bo świeże są za twarde i się nie nadają. Jadłam tę sałatkę w knajpie.

Zgłoś 26.05.2010 Gabidonek_22

Na pewno nie suszone, te to dopiero są słodkie i twarde.

Zgłoś 26.05.2010 Robson

Uwielbiam szynkę parmeńską, cieniutko pokrojoną,a le jest cholernie droga, więc mogę sobie pozwolić tylko na raz w miesiącu.

Zgłoś 27.05.2010

musi być znakomita już bym zjadła

Zgłoś 27.05.2010 busia

no dobra, kiedys dostalam w łep figami w puszce i od tamtej pory wole swieze

Zgłoś 26.05.2010 busia

A wlasnie, ze nie z puszki, maja byc dojrzale, swieze figi. Ja tez jadlam ta salatke ze swiezymi figami, i tylko takie sie nadaja. A swieze figi wcale nie sa twarde. Inaczej ta salatka traci swo... Pokaż więcej

A wlasnie, ze nie z puszki, maja byc dojrzale, swieze figi. Ja tez jadlam ta salatke ze swiezymi figami, i tylko takie sie nadaja. A swieze figi wcale nie sa twarde. Inaczej ta salatka traci swoj urok i smak.

Zgłoś 26.05.2010 Kash

Swieze figi twarde?:p to chyba nigdy nie jadlas figi prosto z drzewa..;p

Zgłoś 27.05.2010

Ja jadłam tę sałatkę w Mood Cafe w Wawie i tam są figi z puszki.

Zgłoś 27.05.2010 Gabidonek_22

Kolorowo to wygląda.

Zgłoś 27.05.2010 Raz Putin

Orzesz w kuciapkę!

Figunie, szyneczka, człowiek tyle przegapił...