Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sałatka z jajami przepiórczymi

02.04.2007

Jajka przepiórcze kupuje się w opakowaniach co najmniej tuzinowych. Warto więc wszystkie naraz wykorzystać. Podczas całych świąt będziemy jeść jaja w najprzeróżniejszych postaciach. Zatem do przystawek możemy podać je w symbolicznej ilości i w nieco innej aranżacji, bez wszechobecnego w naszej tradycji majonezu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20 złprosty15 min.niewiele

Składniki:

- 1 opakowanie jajek przepiórczych,
- 1 spora gałązka pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki czarnych oliwek,
- 2 łyżki zielonych oliwek,
- 1 opakowanie mini mozarelli (opcjonalnie),
- rzeżucha – ile lubicie – lub kiełki,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek przedniego gatunku,
- kilka kropel octu balsamicznego.

Jak przyrządzić?

1) Gotujemy jajka na twardo. Dzielimy je na połówki. Tak samo kroimy pomidorki. Dodajemy oliwki obu rodzajów. Wszystkie składniki układamy w przygotowanym naczyniu. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy obficie oliwą, symbolicznie octem. Posypujemy obficie rzeżuchą, lub świeżymi kiełkami innych roślin.




2) wersja: przygotowane składniki nabijamy na drewka szaszłykowe naprzemiennie. Wbijamy w stabilną podstawę (np. połówkę cytryny lub pomarańczy). Oddzielnie podajemy przygotowany sos z podanych składników.

Jak podawać?

Pośród innych pyszności wielkanocnego stołu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.06.2007 kasiak

zupa koperkowa jest super. radze spróbować. Totalny odjazd...........................................................

Zgłoś 29.05.2007 miki

pychotka

Zgłoś 06.04.2007 jowanka

Tylko oczy by jadły, ponieważ szaszłyczki niezle sie przezentuja na stole. Przykro mi niewymownie jest to niesmaczne bez sosu a maczanie w sosie nie sprzyja swiezowsci obrusu swiatecznego, chyba... Pokaż więcej

Tylko oczy by jadły, ponieważ szaszłyczki niezle sie przezentuja na stole. Przykro mi niewymownie jest to niesmaczne bez sosu a maczanie w sosie nie sprzyja swiezowsci obrusu swiatecznego, chyba, że kazdy stołownik ma swoją porcje sosu.Jaja przepiórcze koresponduja z czarnym kawiorem

Zgłoś 10.04.2007 EWA

SUPER - cieszę się ,że znalazłam ten przepis. Danie było atrakcją stołu wielkanocnego. Wszyscy się zachwycali wyglądem ,no i smaczne danie. Jajka przepiórcze czasem jemy ale nigdy dotąd nie po... Pokaż więcej

SUPER - cieszę się ,że znalazłam ten przepis. Danie było atrakcją stołu wielkanocnego. Wszyscy się zachwycali wyglądem ,no i smaczne danie. Jajka przepiórcze czasem jemy ale nigdy dotąd nie podawałam w taki sposób. Chciałabym znać więcej takich atrakcyjnych przepisów .

Zgłoś 11.05.2007 misiu

pycha!!

Zgłoś 02.05.2007 mundry

Bueeeeeeeee :-O

Zgłoś 02.05.2007 doda

tym razem nie wygląda ładnie ale jest troche dobre deser melonowy był dobry

Zgłoś 02.05.2007 mysia

obrzydliwe to danie

Zgłoś 02.05.2007 jacek

sałatka mi nie smakowała ale inne przepisy macie dobre bardzo smakują mi wasze desery dziekuje Jacek

Zgłoś 20.05.2007 gosc

bleeeeeeeeeeeeeeee

co to za ochyda jeszcze takieko czegos nie jadlam obrzydliwego zymiotowalm po tym

Zgłoś 10.06.2007 Vlad

Jak długo można jeść sałatkę z jaj przepiórczych?

Zgłoś 23.06.2007 magpie

fascynujace....

zmieniacie przepis srednio raz na 2-3 miesiace a to da od 4 do 6 przepisow w roku... w glowie sie kreci od tej zawrotnej liczby...

normalnie az sie czytac chce.
Pokaż więcej

fascynujace....

zmieniacie przepis srednio raz na 2-3 miesiace a to da od 4 do 6 przepisow w roku... w glowie sie kreci od tej zawrotnej liczby...

normalnie az sie czytac chce.

moze lepiej zlikwidujcie ten dzial? nie bedziecie przynajmniej ludzi irytowac