Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka z młodej kalarepy

20.05.2010

Największe spożycie kalarepy notuje się w Północnej Europie. W Polsce jest mniej popularna, a szkoda bo jej wartości odżywcze są duże, a szczególnie w młodych liściach, które koniecznie należy dodać do sałatek, surówek czy zup. Kalarepę jemy wtedy, kiedy jest młoda, bo ma soczysty, masłowaty miąższ, starsza staje się włóknista.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty15 min.niska

Składniki:

2 młode kalarepki,
opakowanie mozzarelli,
10 dag pomidorów koktajlowych,
ogórek,
sałata masłowa,
pół pęczka szczypiorku,
2 ząbki czosnku,
jogurt naturalny,
łyżka posiekanego kopru,
łyżka natki pietruszki,
łyżka majonezu,
sól, pieprz,
odrobina cukru,
grzanki.

Jak przyrządzić?

Kalarepę obrać.

Pokroić w cienkie pół plasterki.

Listki kalarepy drobno posiekać.

Ogórek dokładnie umyć.

Pokroić w dużą kostkę.

Osuszone listki sałaty porwać na mniejsze kawałki.

Szczypiorek pokroić.

Pomidorki koktajlowe i mozzarellę przekroić na pół.

Wszystkie składniki połączyć i przełożyć do salaterki.

Przygotować sos.

Jogurt wymieszać z majonezem.

Dodać zmiażdżony czosnek, koperek i pietruszkę.

Przyprawić solą, pieprze i cukrem.

Jak podawać?

Przed podaniem sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać i posypać grzankami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.05.2010 Dorka

Pychotka :) Napewno zrobię.

Zgłoś 25.05.2010 emi

listki kalarepy???

sa jadalne ??

Zgłoś 21.05.2010 Jadzia

To też jakieś nieapetyczne.

Zgłoś 21.05.2010 gość

Sałatka wygląda apetycznie. I zamierzam ją wypróbować. :)

Zgłoś 25.05.2010 emi

listki kalarepy???

sa jadalne ??

Zgłoś 25.05.2010 weedkiller

Uwielbiam jesc wszystkie warzywa lecz bez dodatkow tj. ser,jajka,ryby,mieso i majonez psuja smak,sa nie zdrowe i czesto powoduja,ze warzywa w potrawach staja sie toksyczne-bo nie wszystkie warzy... Pokaż więcej

Uwielbiam jesc wszystkie warzywa lecz bez dodatkow tj. ser,jajka,ryby,mieso i majonez psuja smak,sa nie zdrowe i czesto powoduja,ze warzywa w potrawach staja sie toksyczne-bo nie wszystkie warzywa lubia byc razem laczone w tej samej potrawie,

od prawie 20 lat jestem weganem,mam 39 lat,pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

Go vegan !!!!

Zgłoś 01.06.2010 Jolka

Spieszcie się z kalarepką bo tylko młoda jest jadalna, póżniej jest włuknista i niesmaczna

Zgłoś 01.06.2010 Ola

Bardzo smaczna, zrobiłam, uwielbiam sałatki i wykorzystuję każdy pomysł

Zgłoś 01.06.2010 Iza

Młoda kalarepka każdej saładce nadaje fajny smak, a listki są jadalne pod warunkiem że są młode i świeże