Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i fetą

05.09.2013

Lekka przekąska do przygotowania w 20 minut. Podstawę tej sałatki stanowi sałata little gem. Jest ona zbliżona w smaku do sałaty rzymskiej, ale little gem jest nieco bardziej soczysta i miękka. Obie mają w sobie słodycz z delikatną nutą goryczy i są niezwykle odświeżające. W połączeniu z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, fetą i lekkim dressingiem, będzie dobrym pomysłem na lunch.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
216 złprosty20 min.średnia

Składniki:

40 g orzechów laskowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, sól, czarny pieprz, 35 g suszonych pomidorów, 3 dymki, 100 g sera feta, 3-4 liście sałaty gem (opcjonalnie sałaty rzymskiej).

Jak przyrządzić?

Umyj wszystkie warzywa. Rozłup orzechy i upraż na patelni lub w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Porwij sałatę na drobne kawałki, pokrój drobno pomidory i dymkę. Pokrój ser feta w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj pieprz i sól. Skrop sokiem z cytryny i dodaj oliwy z oliwek. Ponownie wymieszaj.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.09.2013 gość

Zrobiłam dziś na obiad. PYCHA!!

Zgłoś 05.09.2013 gość

Super, spróbuję!

Zgłoś 16.09.2013 gość

użyłam spirytusu zamiast tequilli, wyszło bosko!

Zgłoś 24.11.2013 gość

Świetny przepis na kurczaka z brazylijskiej kuchni. A to wszystko sprawka niepozornego studenta. Znajdziesz go tutaj i na Facebooku. http://studentprzygarach.blox.pl/2013/11/Tego-nie-poznaja-pol... Pokaż więcej

Świetny przepis na kurczaka z brazylijskiej kuchni. A to wszystko sprawka niepozornego studenta. Znajdziesz go tutaj i na Facebooku. http://studentprzygarach.blox.pl/2013/11/Tego-nie-poznaja-polscy-pilkarze-Brazylijskie.html