Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sałatka z szynką i parmezanem

Tekst i foto Danka Daniłowska 24.05.2013

Jedna z moich ulubionych sałatek. Błyskawiczna (o ile masz wszystkie składniki), bo nie wymaga specjalnego sosu, a większość składników rwie się na kawałki. Mało krojenia i deliberowania nad smakiem. Efekt genialny w swojej prostocie. Tej sałatce niczego już nie potrzeba. Całość tworzy śródziemnomorski klimat i na myśl przywodzi wakacje nad morzem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
221 złprosty10 min.średnia

Składniki:

kilka listków rukoli, kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej, kilka pomidorków koktajlowych, czerwony pieprz, dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka gęstego octu balsamicznego, 5 czarnych oliwek bez pestek, kawałki startego parmezanu.

Jak przyrządzić?

Rukolę myjemy dokładnie, obcinamy ogonki i wrzucamy do miski po uprzednim osuszeniu ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Z szynki odcinamy skórkę i tłustsze części, rwiemy ją na kawałki. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół lub wrzucamy w całości. Oliwki kroimy wzdłuż. Wszystko mieszamy, polewamy oliwą, gęstym octem balsamicznym (tym do deserów) i posypujemy czerwonym pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Można sypnąć soli, jeśli ktoś lubi słone, dla mnie ser i szynka nadają wystarczającej słoności tej sałatce. Na koniec odcinamy specjalnym nożem cieniuteńkie, zwijające się plastry parmezanu.

Jak podawać?

Podawać z deską serów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.06.2013 Mariola

Sałatki wiosenne zawsze są lubiane,ja kupuję w Lidlu suszone pomidory i dodaję do takich pysznych lekkich sałatek.

Zgłoś 18.06.2013 gość

................etc/passwd

Zgłoś 18.06.2013 gość

1xa7

Zgłoś 12.08.2015 Bradley

jj43ha http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

Zgłoś 21.02.2017 melissa02

Mm, brzmi pysznie ;) Jako fanka sera z przyjemnością zamieniłabym parmezan z tej sałatki na ser długodojrzewający od ROTR :) Są przepyszne !