Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka z zielonych pomidorów

27.09.2010

Zielone pomidory z papryką, cebulą i papryczkami chilli, które zaostrzają smak sałatki, zamknięte w słodko-kwaśnej zalewie to pomysł na zimowe przetwory. Doskonały dodatek do mięs i wędlin. Kup niedojrzałe pomidory i powiększ swoje zapasy na zimę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty45 min.niska

Składniki:

1,5 kg zielonych pomidorów,
0,7 kg cebuli,
pół kg czerwonej papryki,
2 papryczki chili,
3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
pół łyżeczki goździków,
4 płaskie łyżeczki soli,
¾ szklanki cukru,
kilka ziaren czarnego pieprzu.

Jak przyrządzić?

Umyte pomidory pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paski.

Z papryczek chilli usunąć biały rdzeń, ziarna, a resztę pokroić.

Warzywa posypać dwoma łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na 12 godzin.

Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier i pozostałą sól zagotować.

Dodać lekko odciśnięte na sicie warzywa i gotować 10 minut.

Gorącymi warzywami napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać.

Pasteryzować 10 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.09.2010 polajna

Z tego co wiem, zielone (niedojrzałe) pomidory są trujące.

Zgłoś 27.09.2010 za

Gadasz głupoty.

Najpyszniejsze są smażone.

Zgłoś 27.09.2010 nowa

Marynowane zielone pomidory są świetne, jadłam je wiele razy i żyję.

Zgłoś 27.09.2010

Sopot. Mandaryna właśnie zakończyła śpiewanie. Publika szaleje:

- Jeszcze raz! Jeszcze raz!

No dobra, zaśpiewała. Skończyła, a publika:

- Jeszcze raz ! Jeszcze raz!

No i ... Pokaż więcej

Sopot. Mandaryna właśnie zakończyła śpiewanie. Publika szaleje:

- Jeszcze raz! Jeszcze raz!

No dobra, zaśpiewała. Skończyła, a publika:

- Jeszcze raz ! Jeszcze raz!

No i tak trzeci, czwarty, piąty... dziewiąty raz. W końcu zrezygnowana, mówi do publiczności:

- Kochani, ale ja już nie mam siły śpiewać! Ile jeszcze?

A publiczność:

- Śpiewaj, kur*a, aż się nauczysz!

Zgłoś 27.09.2010 Ada

Ja też bardzo lubię sałatkę z zielonych pomidorów, tylko robiłam bez papryczki chilli

Zgłoś 27.09.2010 miodzio

smazone są przepyszne... polecam :)

Zgłoś 27.09.2010 miodzio

kiedys usmazyłem se fujarę Moja żona zajadała sie z zachwytem

Polecam

Zgłoś 27.09.2010 Wawkler

przecież kurde widzisz, ze nie każą ich jeść surowych - ZOMFG! L2R!

Zgłoś 30.09.2010 Monia

Zrobiłam taką sałatkę , ale chyba przesadziłam z papryczką chilli. Podzielę się z kimś kto lubi takie pokantne.

Zgłoś 30.09.2010 Thomuss

Jurek Kulpa z Kraśnika :

A dlaczego, nam się podobają te komentarze, a to my jesteśmy solą tego portalu.

Zgłoś 19.07.2012 jarrow

zielone pomidory są trujące ale surowe. Nie mydlcie swoimi komentarzami ludziom w głowach. Po pasteryzacji są już całkowicie jadalne. Dlatego wolę pasteryzować tą sałatkę 15-20 min niż zalać gor... Pokaż więcej

zielone pomidory są trujące ale surowe. Nie mydlcie swoimi komentarzami ludziom w głowach. Po pasteryzacji są już całkowicie jadalne. Dlatego wolę pasteryzować tą sałatkę 15-20 min niż zalać gorącą zalewą i zakręcić słoik.

Zgłoś 19.07.2012 jarrow

zielone pomidory są trujące ale surowe. Nie mydlcie swoimi komentarzami ludziom w głowach. Po pasteryzacji są już całkowicie jadalne. Dlatego wolę pasteryzować tą sałatkę 15-20 min niż zalać gor... Pokaż więcej

zielone pomidory są trujące ale surowe. Nie mydlcie swoimi komentarzami ludziom w głowach. Po pasteryzacji są już całkowicie jadalne. Dlatego wolę pasteryzować tą sałatkę 15-20 min niż zalać gorącą zalewą i zakręcić słoik.

Zgłoś 08.07.2013 gość

A ja przesadziłam z ilością zielonych pomidorów i moja sALATKA BYŁA CIERPKA

I NIESMACZNA

Zgłoś 08.07.2013 gość

A ja przesadziłam z ilością zielonych pomidorów i moja sALATKA BYŁA CIERPKA

I NIESMACZNA