Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sałatka ze świeżego fenkuła

Tekst i foto Ewa Kubicka 18.09.2007

Chrupiąca i pachnąca anyżem sałatka. Jeśli rzodkiewki będą z tych mniej ostrych, całość będzie odświeżająca i delikatna. Idealna na gorące dni.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
312 złprosty10 min.niewiele

Składniki:

- 2 fenkuły,
- pęczek rzodkiewki wraz z młodymi listkami,
- pęczek dymki,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- listki mięty lub melissy,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

1) Fenkuł pozbawiamy koperku i kroimy na ćwiartki. Każdą z nich skrawamy na jak najcieńsze paseczki. Plasterki z głąba usuwamy. Rzodkiewki kroimy na półplasterki. Młode, nieuszkodzone listki pozostawiamy. Dymkę siekamy wg własnego upodobania.



2) Przygotowane składniki wrzucamy do miski, dorzucamy listki mięty lub melissy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny sól, pieprz i odrobinę cukru. Całość mieszamy dłońmi. Pozostawiamy na chwilę w chłodzie. Dekorujemy koperkiem z fenkuła.

Jak podawać?

Jako surówkę do dań z mięsa lub ryb.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.10.2007 aneczka

A czy ktoś mógłby mi poradzić gdzież to ja mogę kupić ładnego, świeżego fenkuła?

Zgłoś 27.10.2007 edi

W kazdym duzym markecie

Zgłoś 30.10.2007 izaka

co to jest fenkuła???

Bo nei wiem

Zgłoś 31.10.2007 Do Izaka

fenkuł to sa inaczej bulwy kopru włoskiego. Często sa w lidlu, supermarketach BOMI i hipermarketach. Pojawiaja sie w sklepach wlasnie teraz bo sa sprowadzane. Latem są nasze, ale czesto sa brzyd... Pokaż więcej

fenkuł to sa inaczej bulwy kopru włoskiego. Często sa w lidlu, supermarketach BOMI i hipermarketach. Pojawiaja sie w sklepach wlasnie teraz bo sa sprowadzane. Latem są nasze, ale czesto sa brzydkie i niedobre w smaku.

Zgłoś 01.11.2007 ula

czy fenkuł to inaczej anyż ma coś takiego w ogrodku, pachnie anyżem , z nasion chcę zrobć nalewkę na kaszel, bo podobno jest dobra,może na drugi rok zrobie ta salatkę pozdrawiam ula

Zgłoś 05.11.2007 romek

aneczka jak chcesz kupic dobry fennel to zapraszam do UK zostao jeszcze jeszcze 6 hektarów a saatke zjemy razem ;-))))

Zgłoś 06.11.2007 Dalka

Hej Max! NIe bluźnij! Nikt Ci nie karze tam być ani robić to co robisz. Wolny kraj!!!

A fenkuł czy też fenel jest naprawdę świetny zwłaszcza na ciepło w każdej postaci.

Zgłoś 06.11.2007 max

hej Dalka nikt mi nie karze tu byc to moja wola wiem dobrze ze feneel jest dobry pod karzda postacia a swietnie smakuje w polu na zimo mialem ta przyjemnosc dzisiaj go zjesc pozdro dla ciebie z ... Pokaż więcej

hej Dalka nikt mi nie karze tu byc to moja wola wiem dobrze ze feneel jest dobry pod karzda postacia a swietnie smakuje w polu na zimo mialem ta przyjemnosc dzisiaj go zjesc pozdro dla ciebie z UK

Zgłoś 08.11.2007 marccos

Fenkuł to staropolska nazwa kopru włoskiego (Foeniculum). Obecnie spece od reklamy często "odgrzebują" starodawne nazewnictwo, aby zaciekawić klienta, aby on nie kojarzył czegoś w spos... Pokaż więcej

Fenkuł to staropolska nazwa kopru włoskiego (Foeniculum). Obecnie spece od reklamy często "odgrzebują" starodawne nazewnictwo, aby zaciekawić klienta, aby on nie kojarzył czegoś w sposób niewłaściwy. Np koperek włoski zawsze był kojarzony z leczeniem dolegliwości trawiennych u dzieci.

Zgłoś 08.11.2007 marccos

Anyż jest krewniakiem kopru włoskiego (który często nazywano "anyżkiem"), ale to nie to samo. Np nasiona kopru włoskiego są słodkawe w smaku (znajomi Bengalczycy jedli je ze smakiem) a... Pokaż więcej

Anyż jest krewniakiem kopru włoskiego (który często nazywano "anyżkiem"), ale to nie to samo. Np nasiona kopru włoskiego są słodkawe w smaku (znajomi Bengalczycy jedli je ze smakiem) a nasiona anyżu mają inny kształt a smakują nieszczególnie...

Zgłoś 09.11.2007 ula

dziękuję za odpowiedż na moje pytanie, na drugi rok bardziej przyjrze się anyżowi,powięce mu więcej czasu , a tym czasem w czasie wolnym zrobię tą zapolanowaną nalewkę,może na razie nie dużo, ch... Pokaż więcej

dziękuję za odpowiedż na moje pytanie, na drugi rok bardziej przyjrze się anyżowi,powięce mu więcej czasu , a tym czasem w czasie wolnym zrobię tą zapolanowaną nalewkę,może na razie nie dużo, choć nasion mam dużo,mogę odstąpić pozdrawiam ula

Zgłoś 11.11.2007 ula

Witam, - zrobiło sie zimno ,chyba lepiej będzie teraz smakował zapiekany fenkuł ,muszę spróbować ,a póżniej napiszę komentarz... pozdrawiam listopadowo , ale świątecznie ula

Zgłoś 14.11.2007 w

Do "epo"

Sory,ale ja fenkuł dostałam nie w fenkułowni,ani nie w fenkułowicach, tylko w Fenkułach!

Zgłoś 16.11.2007 Annie

Hej, gdzie mozna kupic fenkuly?

pzdr, Annie

www.szoping.com

Zgłoś 24.11.2007 Ania

Warto dodac ze to oryginalny przepis Jamie'go Olivera

Zgłoś 01.12.2007 barbara

od dawna nie słyszałam tak dobrego dowcipu może znasz jeszcze jakieś?

Zgłoś 09.12.2007 tekila

jak widać portal o2 ma braki kadrowe, te same artykuły w kategroii 'kulinaria' ukazuja sie od kilku tygodniu, kieeeepskooooo... szczesciarze! wlasnie szukam pracy i moglabym redagowac ... Pokaż więcej

jak widać portal o2 ma braki kadrowe, te same artykuły w kategroii 'kulinaria' ukazuja sie od kilku tygodniu, kieeeepskooooo... szczesciarze! wlasnie szukam pracy i moglabym redagowac ten kacik wprost WYBORNIE :):):)

Zgłoś 10.12.2007 gangrena

ładnie. widzę że zamieszczacie autorskie przepisy Jamie'go Olivera.

widać że bardzo pomysłowi jesteście. Gratulacje.

Zgłoś 10.12.2007 Madzia

Wygląda to bardzo apetycznie

Zgłoś 12.01.2008 la_rondine

wybierajac fenkula zwracajcie uwage na ksztalt-te kuliste sa delikatniejsze w smaku od owalnych.doskonale sa takze duszone bialym winie lub po prostu troszke popieczone w piekarniku(z bulka tar... Pokaż więcej

wybierajac fenkula zwracajcie uwage na ksztalt-te kuliste sa delikatniejsze w smaku od owalnych.doskonale sa takze duszone bialym winie lub po prostu troszke popieczone w piekarniku(z bulka tarta i maslem)

Zgłoś 12.01.2008 hen

Ja nasiona fenkuła dodaje do wyrobu salami, też do kiełbasy paprykowej z kożliny - rarytas.

Zgłoś 20.01.2008 rapetypapety

to się kupuje w fenk kuli...

Zgłoś 07.02.2008 Iwi

Zrobiłam. Takie sobie. Ważne jest pokrojenie w cieniutkie paseczki, bo fenkuł dość twardy jest.

Zgłoś 13.02.2008 administrator

VLAD!!!!! zostałeś wpisany na liste niebezpiecznych użytkowników!!

Zgłoś 08.03.2008 shade

można dodać łyżeczkę musztardy,sałatka jest wtedy bardziej wyrazista.

Zgłoś 04.07.2008 Iw1

Nie smakowała mi ta sałatka. Ani nikomu z domowników.