Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sałatka ze szpinakiem, czerwoną pomarańczą i awokado

Tekst i foto Katarzyna Baginska 04.09.2013

Pyszne i zdrowe połączenie owoców z warzywami. Coraz częściej do sałatek dodajemy owoce. Dzięki temu nabierają całkowicie innego smaku i stają się delikatniejsze. Dziś proponuję przepis na pyszną sałatkę ze szpinakiem, czerwoną pomarańczą i awokado.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
212 złprosty15 min.niska

Składniki:

świeży szpinak, czerwona pomarańcza, oliwa z oliwek, pestki słonecznika, dojrzałe awokado, ¼ szklanki sera feta, czarny pieprz.

Jak przyrządzić?

Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. To samo robimy z awokado. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy pestki słonecznika i delikatnie mieszamy. Dzielimy na dwie porcje i nakładamy na talerze. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek oraz doprawiamy pieprzem. Górę delikatnie posypujemy startym serem feta i gotowe.

Jak podawać?

Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.09.2013 gość

Wygląda bardzo kusząco!

Zgłoś 17.10.2013 gość

Awokado w grubych częściach z fetą,to chyba niefortunna składnia i ten widelczyk?

Zgłoś 10.03.2014 gość

W programie o nazwie bodajże "wiem co jem, wiem co kupuje" na tvn-nie ta blondynka mówiła, że nasz olej rzepakowy jest tak samo zdrowy jak oliwa z oliwek, a jego cena jest przecież wie... Pokaż więcej

W programie o nazwie bodajże "wiem co jem, wiem co kupuje" na tvn-nie ta blondynka mówiła, że nasz olej rzepakowy jest tak samo zdrowy jak oliwa z oliwek, a jego cena jest przecież wielokrotnie niższa. Za oceanem doceniają go ponoć dużo bardziej niż u nas, a mamy go przecież pod nosem i to bardzo tanio. Jak nawet kupuję tabletki na odchudzanie przez internet w nuvialab.pl z takimi samymi kwasami jakie są w oleju rzepakowym i chudnę! Muszę spytać dietetyczkę, jak to jest dokładnie z tymi kwasami w oleju rzepakowym. Nie wiem dlaczego zrobiła się u nas taka moda na tą oliwę...