Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka ze szprotek i mango

05.05.2011

Jeśli macie odwagę kulinarną i z podniesioną przyłbicą podchodzicie do nowych, nieznanych smaków, nie zawiedziecie się. To z pozoru absurdalne połączenie okazuje się być idealną parą na talerzu. Szprotki w oleju i słodkie mango w towarzystwie ostrego pora i chrzanu smakują wybornie. Jeśli chcecie zaskoczyć gości, to postawcie przed nimi półmisek z tą intrygującą potrawą i czekajcie na reakcję.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złprosty10 min.średnia

Składniki:

1 duża puszka szprotek w oleju,
1 owoc mango,
1 nieduży por,
10 dag majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
½ szklanki śmietany,
szczypta cukru,
3 łyżki chrzanu,
kilka włoskich orzechów.

Jak przyrządzić?

Szprotki odsączamy z oliwy.

Mango myjemy, cienko obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Na półmisku układamy na przemian szprotki i plastry mango.

Majonez mieszamy z chrzanem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru.

Kiedy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy.

Polewamy sosem szprotki i mango.

Białą część pora myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

Orzechy obieramy i siekamy na spore kawałki.

Posypujemy nimi sałatkę.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.