Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Satay. Indonezyjskie szaszłyki z grilla

11.06.2013

Wyśmienity przepis na szybkie danie z grilla. Zanim dopieką się inne mięsiwa przygotowane w tradycyjny sposób, możemy podać, przygotowane poprzedniego dnia, kawałeczki polędwicy w aromatycznym sosie z orzeszków ziemnych. I choć wyjątkowo cenimy w Polsce karkówkę i kaszankę z grilla, to dajmy szansę innym, którzy też korzystają z żywego ognia do przygotowania mięsa. Egzotyczny orzechowy sos sprawia, że polędwica nabiera zupełnie zaskakującego smaku, który i nam, pożeraczom karkówki, przypadnie do gustu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
435 złśredni15 min.średnia

Składniki:

70 dag polędwicy wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka posiekanej dymki, 2 łyżki startego świeżego imbiru, 1 szklanka orzeszków ziemnych naturalnych, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki miodu, ½ szklanka sosu sojowego, 2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka ostrej papryki, ½ szklanka bulionu drobiowego, ½ szklanki roztopionego masła. Patyczki do szaszłyków.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy i kroimy na kawałki wielkości 2-3 cm i odstawiamy. W wysokim pojemniku miksujemy składniki na sos. Pokrojoną w kostkę dymkę wraz z cebulkami, starty imbir, orzeszki, sok z cytryny, miód, sos sojowy, rozgniecione nasiona kolendry, paprykę, bulion i masło i dokładnie miksujemy na gładką masę. Mięso zanurzamy w sosie i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjmujemy z sosu, nadziewamy na patyczki i grillujemy przez ok. 10-15 minut , kilka razy przewracając szaszłyki. Pozostały sos podgrzewamy w garnuszku i mieszając gotujemy ok. 5 minut.

Jak podawać?

Mięso podajemy z ciepłym sosem orzechowym w towarzystwie ryżu lub pieczywa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.09.2013 gość

Zagryzamy oczywiście białymi truflami. Voila!

Zgłoś 09.02.2014 gość

skąd wziąść oliwę truflową?

Zgłoś 16.03.2014 bogumiła

Ja kupilam w kauflandzie

Zgłoś 06.07.2014 Ania

Uwielbiam popcorn, właśnie kupiłam w Lildu maszynkę do jego robienia jednak z serem jeszcze nie robiłam :)

Zgłoś 06.07.2014 gość

Uwielbiam popcorn, właśnie kupiłam w Lildu maszynkę do jego robienia jednak z serem jeszcze nie robiłam :)

Zgłoś 13.01.2016 gość

lololo

Zgłoś 22.01.2016 gość

Parmezan polecam zrobić sobie w domu, pyszny przepis na blog.winoiser.com

Zgłoś 17.07.2016 UPAlbion.com

The youre very eloquent .

UPAlbion.com http://albiononline.kinja.com/complete-resources-and-gathering-in-albion-online-2-1779251779

Zgłoś 08.08.2016 cheap fut 17 coins

I respect your work.

cheap fut 17 coins http://msnho.com/blog/u4fifa/bayern-munich-partnership-fifa-17