Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Satay. Indonezyjskie szaszłyki z grilla

11.06.2013

Wyśmienity przepis na szybkie danie z grilla. Zanim dopieką się inne mięsiwa przygotowane w tradycyjny sposób, możemy podać, przygotowane poprzedniego dnia, kawałeczki polędwicy w aromatycznym sosie z orzeszków ziemnych. I choć wyjątkowo cenimy w Polsce karkówkę i kaszankę z grilla, to dajmy szansę innym, którzy też korzystają z żywego ognia do przygotowania mięsa. Egzotyczny orzechowy sos sprawia, że polędwica nabiera zupełnie zaskakującego smaku, który i nam, pożeraczom karkówki, przypadnie do gustu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
435 złśredni15 min.średnia

Składniki:

70 dag polędwicy wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka posiekanej dymki, 2 łyżki startego świeżego imbiru, 1 szklanka orzeszków ziemnych naturalnych, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki miodu, ½ szklanka sosu sojowego, 2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka ostrej papryki, ½ szklanka bulionu drobiowego, ½ szklanki roztopionego masła. Patyczki do szaszłyków.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy i kroimy na kawałki wielkości 2-3 cm i odstawiamy. W wysokim pojemniku miksujemy składniki na sos. Pokrojoną w kostkę dymkę wraz z cebulkami, starty imbir, orzeszki, sok z cytryny, miód, sos sojowy, rozgniecione nasiona kolendry, paprykę, bulion i masło i dokładnie miksujemy na gładką masę. Mięso zanurzamy w sosie i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjmujemy z sosu, nadziewamy na patyczki i grillujemy przez ok. 10-15 minut , kilka razy przewracając szaszłyki. Pozostały sos podgrzewamy w garnuszku i mieszając gotujemy ok. 5 minut.

Jak podawać?

Mięso podajemy z ciepłym sosem orzechowym w towarzystwie ryżu lub pieczywa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.05.2013 gość

Ta pikantna wołowina to cudo dla podniebienia,uściski.

Zgłoś 28.04.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 11.07.2016 Malwina

fajny pomysł z tym pieczonym czosnkiem. Zrobiłam ten sos wcale nie do sałat a jako dip do grilla ale dałam zamiast maślanki serek naturalny Bieluch. Polecam pieczona karkówę i do tego taki dip z... Pokaż więcej

fajny pomysł z tym pieczonym czosnkiem. Zrobiłam ten sos wcale nie do sałat a jako dip do grilla ale dałam zamiast maślanki serek naturalny Bieluch. Polecam pieczona karkówę i do tego taki dip z pieczonym czosnkiem. palce lizać :)