Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Schab pieczony na sposób mojej babci

Tekst i foto punia 12-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty90 min.?

Składniki:


- kawał schabu bez kości
- parę ząbków czosnku
- 1/4 szklanki oleju
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz czarny i kolorowy, tymianek, rozmaryn.

Jak przyrządzić:

Mięso myjemy i osuszamy. Ok 3,4 ząbki czosnku kroimy wzdłuż na 4 części. Ostrym nożem nakłuwamy mięso u góry w ten sposób, żeby powstały kieszonki dla naszych słupków czosnku, które wciskamy mocno w każde zagłębienie. Kiedy nadziejemy już schab, bierzemy się za zalewę. Do kubeczka wlewamy olej, sypiemy wszystkie przyprawy (każdej ma byc dużo) i mieszamy z wyciśniętymi przez praskę paroma ząbkami czosnku. Otrzymanym mazidłem smarujemy dokładnie mięso ze wszystkich stron, układamy w naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jak najdłużej - najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, wyjmujemy mięso i wkładamy je do rękawa foliowego, kóry nakłuwamy od góry jakimś szpikulcem. Teraz na blachę i do piekarnika. Po upływie ok. 30 min. zmniejszamy ogień do ok. 200 albo nawet 180 st. i pieczemy jeszcze ok. godziny.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Można jeść od razu - po upieczeniu rozcinamy folię i kroimy mięso w grube plastry. Do tego ziemniaki z wody i sos pieczeniowy, niekoniecznie własnej roboty ;-) Można też po wyjęciu z pieca zostawić mięso w folii do ostygnięcia, a potem spożywać przez pare dni jako wędlinę do chleba :-)) A z zastygniętego sosu od pieczenia powstaje w lodówce przepyszna galaretka...

Uwagi:


Czas przygotowania:


Wszystko zależy od wielkości naszego schabu i jakości piekarnika, jak zwykle ;-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.02.2006 Alicja

To na pewno jest pyszne. Robię natychmiast, akurat mi się całą noc zmarynuje.

Zgłoś 10.03.2006 sonne 21

a moze byc inne miesko n.p.od szynki

Zgłoś 13.03.2006 punia

może. karkówka też się nada :)

Zgłoś 06.04.2006 kuba

zapeklowalem, zobaczymy jutro

Zgłoś 10.03.2007 kasiula

ja juz chce piec juz zamarynowany,kto mi szybko pomoze? czy ja moge go piec w zwyklej folii aluminiowej? nie mam nic innego :( prosze prosze o szybka pomoc.... dziekuje z góry :)

Zgłoś 10.10.2006 wm

Nigdy nie udało mi się zrobić schabu tak aby był miękki.Zawsze jest jak podeszwa i suchy.Ma ktoś radę na to ?

Zgłoś 13.10.2006 maja

żeby schab był miękki a nie jak podeszwa proponuje przed zamarynowaniem go podgotować 5 minut w osolonej wodzie, zawsze tak robię i nie wychodzi twardy, smacznego!!

Zgłoś 23.10.2008 flame

Wykorzystałam powyższy przepis, aczkolwiek go zmodyfikowałam, używając oliwy zamiast oleju i zostawiając mięso w zalewie, którą przesiąknęło (nawet na dłużej niż noc z przyczyn niezależnych ode ... Pokaż więcej

Wykorzystałam powyższy przepis, aczkolwiek go zmodyfikowałam, używając oliwy zamiast oleju i zostawiając mięso w zalewie, którą przesiąknęło (nawet na dłużej niż noc z przyczyn niezależnych ode mnie ;)). A upiekłam w naczyniu żaroodpornym i schabik wyszedł pyszny, nie zrobił się suchy.

Zgłoś 05.12.2006 Monia

WLASNIE TEGO SZUKALAM!!!! dzieki za przepisik:):) Ide dzialac.. pozdrowienia

Zgłoś 22.12.2006 Karolcia

schabik własnie się piecz, jeszcze pol godzinki i bedzie gotowy. a jesli chodzi o marynate, to polecam taki zestaw przypraw w torebce, dodaje sie tylko oliwy ( lub oleju) i gotowe

Zgłoś 24.12.2006 magda

nie da sie ukryc,to jedzenie jest mistrzem :>

Zgłoś 02.01.2007 punia

Cieszę się że smakowało :)) Rekaw do pieczenia jest gwarantem soczystości mięsa. Moje i babci nigdy nie było suche po upieczeniu w rękawie ;)

Zgłoś 11.01.2007 lilka

do highway. o taki rekaw pytaj w sklepach gospodoarstwa domowego . znajdziesz go wszedzie.

Zgłoś 06.01.2007 highway

A co to jest rękaw foliowy?

Zgłoś 08.01.2007 Rafał

Moja żonka już marynuje i jutro mniam :)

Zgłoś 18.03.2007

Dobra rada.

Mozna piec kazde mięso bez rękawa !

Wystarczy włożyć męso do naczynia żaroodpornego z pokrywka.

Do środka trzeba także włożyć jakiś kubeczek , najlepiej metalowy... Pokaż więcej

Dobra rada.

Mozna piec kazde mięso bez rękawa !

Wystarczy włożyć męso do naczynia żaroodpornego z pokrywka.

Do środka trzeba także włożyć jakiś kubeczek , najlepiej metalowy z wodą ok. 200ml i piec.

Zapobiega to wyschnieciu miesa podczas pieczenia.

Smacznego.

halinka - uczennica Macieja Kuronia

Zgłoś 26.12.2010 maniac

Schab pieczony wyszedł super - polecam! :)

Zgłoś 29.05.2007 emka

pomysl z naczynkiem z woda wydaje mi sie dobry... tylko gdzie go wstawic, do srodka, do naczynia, czy do piekarnika?

Zgłoś 20.02.2010 Popiela

Witam, pierwszy raz robie schab. Mam troche ponad pól kilo. Czy taki maly kawalek tez piec około 1,5h czy moze krocej? Prosze o podpowiedz :) Z gory dziekuje i pozdrawiam! :D

Zgłoś 12.12.2008 Olo

Super rady , zaraz biorę się za robotę! Mam tylko jeden problem, czy może to być schab z biedronki?

Zgłoś 12.12.2008 Leszek

Ok. Ślinka cieknie, schabik utytłany w przyprawkach.Pytanie, czy przed upieczeniem "oczyścić go z ziólek? czy prosto z marynaty do rękawa i piekarnika? Asekurancko zrobię dwie wersje, chyba... Pokaż więcej

Ok. Ślinka cieknie, schabik utytłany w przyprawkach.Pytanie, czy przed upieczeniem "oczyścić go z ziólek? czy prosto z marynaty do rękawa i piekarnika? Asekurancko zrobię dwie wersje, chyba że mi Ktoś podpowie, na co gorąco liczę. Czas do rana.

Pozdrawiam Smakoszy.

DLRwK. (Dwie Lewe Ręce w Kuchni...)

Zgłoś 15.11.2008 de_bea

Brzmi swietnie, prosto, moze zaraz nawet zrobie, ale szarpie mnie watpliwosc: A SOL? Jest tak oczywista, ze ja pominelas Puniu, a moze wlasnie jej brak jest sposobem na dobra pieczen? ciekawe cz... Pokaż więcej

Brzmi swietnie, prosto, moze zaraz nawet zrobie, ale szarpie mnie watpliwosc: A SOL? Jest tak oczywista, ze ja pominelas Puniu, a moze wlasnie jej brak jest sposobem na dobra pieczen? ciekawe czy tu jeszcze zagladasz..?

Zgłoś 15.11.2008 de_bea

sol ziolowa! no tak.. ;-) ide do roboty!

Zgłoś 15.12.2007 spostrzegawcza

za czasów Babci rękawów foliowych jeszcze nie wymyślono.No ,chyba,że jest to Babcia "młodzieżówka",ale to przepis współczesny a nie "retro"

Zgłoś 21.12.2007 Stefan

te 90 minut to pomyłka schb będzie suchy jeśli jest napeklowany (marynowany) wystarczy mu 50-60 minut w tęperaturze 190stopni piekarnik musi być nagrzany po upieczeniu trzeba obsypać go świeżym ... Pokaż więcej

te 90 minut to pomyłka schb będzie suchy jeśli jest napeklowany (marynowany) wystarczy mu 50-60 minut w tęperaturze 190stopni piekarnik musi być nagrzany po upieczeniu trzeba obsypać go świeżym majerankiem i zawinąć w folię przezroczystą (strecz) i pozostawić do zastygnięcia.nie wolno go piec z majerankiem gdyż majeranek się pali i traci aromat

Zgłoś 13.05.2008 punia

Nic nie ma prawa się spalić ani wyschnąć, jeśli korzystamy z rękawa foliowego. Sposób z naczyniem z wodą był, powiedzmy, prekursorem rękawa, gdyż w obu sposobach chodzi o jedno- nawadnianie mięs... Pokaż więcej

Nic nie ma prawa się spalić ani wyschnąć, jeśli korzystamy z rękawa foliowego. Sposób z naczyniem z wodą był, powiedzmy, prekursorem rękawa, gdyż w obu sposobach chodzi o jedno- nawadnianie mięsa parą. W rękawie ona tworzy się sama i cyrkuluje w jego obrębie.

Nie rozumiem dlaczego babcia nie może korzystać z normalnych akcesoriów kuchennych dostępnych w każdym sklepie. Że jak babcia to już tylko kuchnia na węgiel? ;)

Zgłoś 17.06.2008 Nemesis

schabik już "siedzi" w lodóweczce - jutro premiera

Zgłoś 04.12.2008 zeon

DO MAJI :))) i nie tylko....

Zeby schab nie byl suchy najlepiej w czasie pieczenia oblozyc go boczkiem..... to to jest prawdziwy schab pieczony :)

Zgłoś 11.11.2009 Dominika

Ja zrobilam i schab wyszedl przepyszny! Wlozylam go juz w rekawie do lodowki na 10 h. Pomysl z nadziewaniem czosnkiem jest geniealny!

Zgłoś 20.02.2010 Popiela

Ile piec pol kg schabu? 1,5 h czy mniej ? Prosze o podpowiedz :(

Zgłoś 24.12.2009 Linka

Ja wlasnie pieke schabik w folii, marynowalam cala noc, mam nadzieje ze wyjdzie pyszny schabik, ale nie suchy, pozdrawiam

Zgłoś 21.01.2010 ewa

moja mama piecze tak schab, karkowke i szynke i jak dla mnie nie ma zadnych swiat bez tego typu wyrobów! uwielbiam takie mieso. Wyśmienicie smakuje jak połozymy je na świeże pieczywo i dodamy ch... Pokaż więcej

moja mama piecze tak schab, karkowke i szynke i jak dla mnie nie ma zadnych swiat bez tego typu wyrobów! uwielbiam takie mieso. Wyśmienicie smakuje jak połozymy je na świeże pieczywo i dodamy chrzanu :) odrazu przypominaja mi sie czasy wczesnej młodości kiedy to przychdziłam po światach do szkoły, z plecakiem wypchanym kanapkami z ta pieczenia bo koleżanki i koledzy zawsze mnie objadali z kanapek z tym cudem:) Polecam wszystkim serdecznie. Tak jak punia napisała w rękawie nie ma prawa nic wyschnąć czy się spalić:) wszystkim zyczę smacznego

Zgłoś 01.04.2010 ziuta

ja robię schab wg tradycyjnego przepisu bez nadmiaru ziół ponieważ nie wszystkie pasują do mięsa mięso zupełnie inaczej smakuje jak ma się sól,pieprz i majeranek pomijając... Pokaż więcej

ja robię schab wg tradycyjnego przepisu bez nadmiaru ziół ponieważ nie wszystkie pasują do mięsa mięso zupełnie inaczej smakuje jak ma się sól,pieprz i majeranek pomijając wszystkie inne przyprawy zresztą podobne do siebie naturalna przyprawa jest najlepsza smażę w garnku lub patelni dolewam rosołku z kostki lub wody zimnej i tak powoli się piecze co chwilę przekręcam mięso jak się zesmaży, gdy jest miękkie tzn można wkłuć widelec wyjmuję kroję na plastry do sosu dolewam wody , rozdrabniam 2 łyżki mąki i 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany dodaję i zagotowuję sos jest pyszny

Zgłoś 03.04.2010 dana

to ty dusisz schab a nie pieczesz.

Zgłoś 03.04.2010

Ja robię tak jak wiele osób - w rękawie ,tylko dodaję do środka dużo cebuli okładając nią mięsko lub na drugi sposób z czosnkiem. Potem jak się upiecze miksuję uduszoną cebulkę w sosie, dodaję ... Pokaż więcej

Ja robię tak jak wiele osób - w rękawie ,tylko dodaję do środka dużo cebuli okładając nią mięsko lub na drugi sposób z czosnkiem. Potem jak się upiecze miksuję uduszoną cebulkę w sosie, dodaję mąkę gotuję 3 minuty ,żeby się rozkleiła ,mieszając. Piękę tak jak w mojej starej książce podano , osmażony osypany przyprawami, w temp.100-120 stopni.Czas w zależności od wielkości kawałka.Od chwili zagaśnięcia lampki kontrolnej wykazującej nagrzanie piekarnika 100stopni.1 godz na 1kg mięsa. jak chcę żeby był bardzo rumiany na koniec podkręcam temp na 200.Zresztą i tak na końcu sprawdzam patyczkiem .Jak lekko wchodzi w mięso to wiadomo.

Zgłoś 27.09.2010 ewa

@wm - wżerająca się sól powoduje, że mięso jest twarde i suche, dlatego solić jest najlepiej dopiero godzinę przed pieczeniem.

Zgłoś 06.10.2011 Wanda

pycha, szczególnie na drugi dzień do chlebka, z cebulką mniam!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 15.10.2011 aroo

no ja zrobilem jak w przepisie/dodalem jedynie odrobine wody z kostka rosolową do worka/ - wlasnie sie piecze :) dam znac jak wyjdzie.

Zgłoś 15.10.2011 aroo

wyszlo wysmienicie ! naprawde SUPER !

miesko mieciutkie i soczyste . polecam !

Zgłoś 07.12.2011 koko

Mięso (wieprzowe, indyk, kura, myje, wycieram. Nacieram przyprawami.Odkladam na noc do lodowki. Opiekam ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu w patelni. Garnek do opiekania wewnątrz wykłada... Pokaż więcej

Mięso (wieprzowe, indyk, kura, myje, wycieram. Nacieram przyprawami.Odkladam na noc do lodowki. Opiekam ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu w patelni. Garnek do opiekania wewnątrz wykładam folią aluminiową, przenoszę z patelni mięso i zalewam wytworzonym sosikem. Nakrywam następnie górę garnka folią i nakładam nakrywkę garnka. Wkładam do rozgrzanego piekarnika (180-200 C) NA 1 GODZ. Po tym czasie zniżam tem do180-160C na ok 15 min. Gaszę piekarnik zostawiam garnek na ok 20-30 min w gorącym piekarniku. Otwieram mięso z opiekacza i folii na chwilę przed podaniem na talerze, porcjuję. Podaje na gorąco do obiadu.

Do kasz, ziemniakow, surówek, chleba.

Palce lizać!!!