Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Schab ze śliwkami

17.04.2003

Bardzo charakterystyczny dla polskiej kuchni. Śliwki nadają mięsu jedyny
w swoim rodzaju smak. Ponadto, ten dodatek nieco złagodzi ciężki dla naszego
organizmu wysiłek. Tak przyrządzony może być podawany na wiele sposobów.
Na ciepło z sosem śliwkowym. Znakomity na zimno z jednem z wielu zimnych sosów.
Możecie uwieńczyć dzieło podając schab w galarecie. Święta wielkanocne
są dobrym momentem, by sięgnąć do tego przepisu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8 porcji35 złprosty90 min.sporo

Składniki:

- 1 i 1/2 kg schabu,
- majeranek,
- sól,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka goździków (dla tych, którzy lubią staropolskie nuty w smaku),
- 10 dkg suszonych śliwek,
- 1 łyżka smalcu.

Jak przyrządzić?

1) Mięso myjemy, wycieramy do sucha.



2) Przygotowywujemy mieszankę do nacierania. Majeranek, sól i rozdrobniony
czosnek mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy mocno schab
ze wszystkich stron. Staramy się wetrzeć ją jak najmocniej, by trzymała się powierzchni mięsa.



3) Wkładamy mieso do naczynia do pieczenia. Chowamy do lodówki na kilka godzin.
Optymalnie jest potrzymać tak przygotowane mięso przez noc.



4) Wyjęty schab szpikujemy kilkoma śliwkami za pomocą długiego, sztywnego pręta.
Idealnie do tego celu nadają się szpikulce do fondu. Ok. 12 śliwek rozkładamy na dnie naczynia.
Wielbiciele smaku staropolskiego dokładają kilka goździków. Podlewamy wodą (1/2 szkalnki)
i kładziemy kawałek smalcu na wierzch.



5) Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku 1 godz. 20 min. Co 20 min. podlewamy
mięso sosem, którego powinno być sporo na dnie naczynia. Jeśli zanadto wyparował,
uzupełniamy braki wodą. Jeśli schab zanadto się przypieka z wierzchu, to przykrywamy
go folią.



6) Kroimy dopiero po zupełnym ostygnięciu.

Jak podawać?

Możliwości jest wiele. Na ciepło - kroimy mięso na niezbyt grube plastry. Podgrzewamy
w formie, w której się piekł. Wykładamy na półmisek ze śliwkami z pieczenia,
lekko polany sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Z sosu i śliwek można zrobić sos śliwkowy:
przecieramy śliwki, dokładamy do sosu z pieczenia. Można dolać kieliszek czerwonego
wytrawnego wina. Zagotować razem i doprawić do smaku odrobiną cynamonu.

Na zimno: dobrze schłodzony schab kroimy na cienkie plastry. Układamy je na półmisku,
dodając dla dekoracji śliwki, które zachowały się w całości. Oczywiście wszelkie sosy
chrzanowe, majonezowe itp. są znakomitym dodatkiem do tak podanego schabu.

Uwagi:

Jeśli od początku zakładacie, że schab będzie podawany z sosem śliwkowym, możecie
ugotować 5 dkg śliwek oddzielnie, w niewielkiej ilości wody. Dołożyć ten "kompot"
do sosu i dalej czynić jak wyżej napisano. Będzie wówczas intensywniejszy
w smaku. Większość mężczyzn będzie zachwycona tak przyrządzonym schabem.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.05.2003 katia

Jeśli chodzi o nadziewanie schabu to ja go trochę maltretuje, tzn. ostrym wąskim nożem lub szpikulcem do szaszłyków robie w środku dziurę. Potem po prostu pakuję w nią śliweczki na całej długośc... Pokaż więcej

Jeśli chodzi o nadziewanie schabu to ja go trochę maltretuje, tzn. ostrym wąskim nożem lub szpikulcem do szaszłyków robie w środku dziurę. Potem po prostu pakuję w nią śliweczki na całej długości. Poza tym polecam śliwki wędzone zamiast suszonych kandyzowanych. :)

Zgłoś 27.04.2003 Aneta

Witam WAs KOchani

Uprzejmie proszę prześlijcie mi jeszcze paręprzepisów na ciast i potrawy.Z góry dziękuje WAW i pozdrawiam gorąco:)))))))

PA.

Zgłoś 25.04.2003 krzyś

należy go jeszcze trzymać w bejcy

Zgłoś 25.04.2003 Leszek

Jola ma racje

Zgłoś 25.04.2003 beti

Przeczytałam z opóżnieniem(to znaczy po swietach), ale i tak slina mi ciekła,potem spróbowałam...PYCHA!

Zgłoś 22.04.2003 jola

Znacznie lepiej jest zawinąc schab w folię, gdyż wtedy jest soczysty.Ja robię tę potrawę od wielu lat i zawsze obkładam cały schab śliwkami , a następnie zawijam w folię. Dopiero pod koniec piec... Pokaż więcej

Znacznie lepiej jest zawinąc schab w folię, gdyż wtedy jest soczysty.Ja robię tę potrawę od wielu lat i zawsze obkładam cały schab śliwkami , a następnie zawijam w folię. Dopiero pod koniec pieczenia zdejmuję aby mięso się lekko przyrumieniło

Zgłoś 19.04.2003 kora

Ja dodałam oprócz śliwek suszone morele.Jest bardziej

kolorowo a sos jest delikatniejszy.

Zgłoś 19.04.2003 piotrek

Wszyscy, którzy będą korzystać z przepisu niech spróbują kolejny raz dodać kminek jako główną przyprawę. Prawda, że bardzo dobre!

Zgłoś 19.04.2003 ewels

proszę was przyślijcie mi na adres EWELS@O2.PL

inne przepisy!!!!

Zgłoś 30.07.2003 kkratka

Zrobilam dzis na obiadek - pyszniutki. Śliwek dałam sporo obok mięska i dodatkowo je jeszcze nimi naszpikowałam. Potem zmiksowalam je razm z sosem spod schabu (tłuszczyk, czosnek, majeranek, sól... Pokaż więcej

Zrobilam dzis na obiadek - pyszniutki. Śliwek dałam sporo obok mięska i dodatkowo je jeszcze nimi naszpikowałam. Potem zmiksowalam je razm z sosem spod schabu (tłuszczyk, czosnek, majeranek, sól, pieprz - NIC WIĘCEJ!!!) . Sosu nawet nie trzeba było niczym zagęszczać, bo wyszedł wprost idealny,a ja go tylko zmixowałam... Mąz był zachywcony. Dziękuję

Zgłoś 06.08.2003 Aguś

Strasznie sie ciesze ze was znalazłam....schab upieke napewno...aha komentarze sa bardzo pomocne...

Zgłoś 22.08.2003 Zuza

Pysznie też wyglada jak zrobimay troszkę inaczej, weżmy poledwiczke wołową i nadziejmy śliwkami i morelami, a z wierzchu tylko natrzyjmy pieprzem. Potem do zamrażarnika, gdy juz zamarznie, nadz... Pokaż więcej

Pysznie też wyglada jak zrobimay troszkę inaczej, weżmy poledwiczke wołową i nadziejmy śliwkami i morelami, a z wierzchu tylko natrzyjmy pieprzem. Potem do zamrażarnika, gdy juz zamarznie, nadziejmy schabik. Mówię wam rewelka.

Zgłoś 03.11.2004 malgos

Czy ktoś mi powie gdzie kupić śliwki wędzone ? To prawda, że są o wiele lepsze od tych suszonych kaliforniskich. Pozdrawiam :-)))

Zgłoś 10.04.2006 Waldemar

Sliwki wędzone sa przeważnie na bazarach np na Kole lub na Wolumenie (oczywiściwe w dzień targowy tj wtorek i piątek)

Zgłoś 12.04.2006 brunchilda

Pychotka. Robię taki schabik od lat, ale w bardziej prosty sposób. Bez przypraw. Same śliwki i schabik w brytfance. Piecze się toto, potem miksuje sosik i smacznego. Genialne dla nadciśnieniowcó... Pokaż więcej

Pychotka. Robię taki schabik od lat, ale w bardziej prosty sposób. Bez przypraw. Same śliwki i schabik w brytfance. Piecze się toto, potem miksuje sosik i smacznego. Genialne dla nadciśnieniowców, bo soli ani ździebka.

Zgłoś 16.04.2006 doris

Moja kuchnia nie jest bogata w akcesoria, więc schabik po prostu nacięłam nożem na całej długości, nafaszerowałam śliwkami i obwiązałam ciasno nitką a zamiast położyć smalec, nasmarowałam go ole... Pokaż więcej

Moja kuchnia nie jest bogata w akcesoria, więc schabik po prostu nacięłam nożem na całej długości, nafaszerowałam śliwkami i obwiązałam ciasno nitką a zamiast położyć smalec, nasmarowałam go olejem. Efekt końcowy bardzo zadowalający- zebrałam pochwały od całej rodzinki! :)

Zgłoś 23.12.2006 Anka Wojciechowska

fantastyczny - własnie robię, ż wędzonymi sliwkami i smalcem. Dodaję pare ziaren jałowca, gożdziki, kminek (lubię bogaty, staropolski smak)

Zgłoś 31.10.2008 Gosia

witam wszystkich! rzeczywiście schab zwala z nóg. jest wyborny. ja udoskonaliłam go sosem migdałowym, spróbujcie, dodał mu niezwykłej delikatności..... pozdrawiam wszystkich i nie przestawajcie ... Pokaż więcej

witam wszystkich! rzeczywiście schab zwala z nóg. jest wyborny. ja udoskonaliłam go sosem migdałowym, spróbujcie, dodał mu niezwykłej delikatności..... pozdrawiam wszystkich i nie przestawajcie dzielić sie wrażeniami...

Zgłoś 13.12.2007 Adrian

Witam,

Chcę narzeczonej przygotować taki pyszny obiadek, mam juz skladniki ale nierozumiem jednej rzeczy. wlewam pol szklanki wody - dobrze. a co 20 minut mam oblewac to sosem... - ale j... Pokaż więcej

Witam,

Chcę narzeczonej przygotować taki pyszny obiadek, mam juz skladniki ale nierozumiem jednej rzeczy. wlewam pol szklanki wody - dobrze. a co 20 minut mam oblewac to sosem... - ale jakim sosem, skad ja mam wziac ten sos? Przepraszam za tak głopie pytanie, al e nie znam sie na gotowaniu a zalezaloby mi na poznaniu tego tajnika jakim jets uszczesliwienie przyszlej zony pysznym obiadkiem ;) Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Zgłoś 08.11.2008 Adam / Adi

mama zrobiła jak podaliście i schab jest pyszniuuutki ;]

Zgłoś 18.12.2007 Ubu Król

Do Adriana

kolego sos którym masz podlewać potrawę to właśnie ta woda wraz z sokami z mięsa to to zbiera sie na dnie brytfanny a podlewasz aby za bardzo mięsko nie wyschło :) I do atak ko... Pokaż więcej

Do Adriana

kolego sos którym masz podlewać potrawę to właśnie ta woda wraz z sokami z mięsa to to zbiera sie na dnie brytfanny a podlewasz aby za bardzo mięsko nie wyschło :) I do atak kolego powal pannę na kolana bogactwem smaku i aromatem wszak to mężczyźni są najlepszymi kucharzami na świecie ;-)

Zgłoś 21.12.2007 Adrian

Do Uub Król

Dziekuję bardzo , schabik już wczoraj natarty został przyprawami więc teraz juz tylko idę go nafaszerować śliwkami i do piekarnika. Dziekuję za pomoc. i jak juz bedzie po wsz... Pokaż więcej

Do Uub Król

Dziekuję bardzo , schabik już wczoraj natarty został przyprawami więc teraz juz tylko idę go nafaszerować śliwkami i do piekarnika. Dziekuję za pomoc. i jak juz bedzie po wszystkim nie omieszkam się pochwalić jak było. Pozdrawiam i życze wesołych i spokojnych SWIĄT.

Zgłoś 18.03.2008 ryś

pychota

Zgłoś 17.12.2009 Czarna

W końcu jakiś normalny przepis bez kminku i innych udziwnień, wypróbuje na święta;)

Zgłoś 23.12.2009 Janusz

Ja ten schab nacieram solą startą z czosnkiem i owocami jałowca. Dodatkowo siekam (tak jak rozmaryn) kilkanaście igieł jodły i dodaję je do startej soli z przyprawami. Nacieram tym mięso, a śliw... Pokaż więcej

Ja ten schab nacieram solą startą z czosnkiem i owocami jałowca. Dodatkowo siekam (tak jak rozmaryn) kilkanaście igieł jodły i dodaję je do startej soli z przyprawami. Nacieram tym mięso, a śliwki (koniecznie wędzone) pakuję do środka schabu. REWELA.

Zgłoś 23.04.2011 McMacia

Hej. Właśnie marynuję mój schabik ;)

Sprzedam wam parę pomysłów. Są moje autorskie, "koniec języka za przewodnika".

1. Żeby mięso nie było mdłe, wysmarowałem je mazią o skł... Pokaż więcej

Hej. Właśnie marynuję mój schabik ;)

Sprzedam wam parę pomysłów. Są moje autorskie, "koniec języka za przewodnika".

1. Żeby mięso nie było mdłe, wysmarowałem je mazią o składzie: majeranek, czosnek, papryka, imbir, sól, pokruszony liść laurowy, tymianek.

Majeranek, czosnek, sól - wiadomo.

Papryka - żeby po upieczeniu był ciemniejszy. Paprykę mam z Węgier, autentyczna łagodna, odpowiada naszej "słodkiej, łagodnej".

Imbir - starty na tarc, dużo soku - piecze w język jak pieprz, a pachnie milion razy piękniej.

Liść laurowy, tymianek - w końcu jestem facetem-Polakiem, ziołowy skład mięsa mam w genach ;) Komu nie odpowiada - może odkroić taką skórkę.

2. Nadziewam schab śliwkami wymoczonymi w whisky, przetykam kawałeczkami tłuszczu z boczku (w tym wykrojonym kanaliku)

Whisky - w mięsie zostanie nieodgadniony aromat.

Tłuszcz z boczku - mięsko będzie upieczone a jednocześnie soczyste i pachnące.

3. Do sosu (na dno naczynia żaroodpornego) dodaję również jagody jałowca.

Z innych przepisów zaczerpnięte: Obkładam schab cienkimi plasterkami tłustego boczku, żeby się nie rozsychał. Do sosu kilka goździkó, ale raczej za mało, niż za dużo. Do sosu można kminek, tymianek, rozmaryn.

Zdaję sobie sprawę, że tak przyrządzone mięso świńskie przypomina w smaku pieczenie wołowe, ale, po drugie, kto to odgadnie, a po pierwsze: to jest symfonia smaku, wierzajcie mi!

Zgłoś 08.04.2012 vimes

Na jaką temperaturę nastawić piekarnik?