Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Schab ze śliwkami po rosyjsku

Tekst i foto oczak 23-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.dużo

Składniki:

- schab,
- śliwki węgierki,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec),
- jarzynka lub inna vegeta.

Jak przyrządzić:

w rondlu rozgrzewamy łyzkę smalcu i wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone na połówki śliwki węgierki. Dusimy na małym ogniu około pół godziny, od czasu do czasu miesając, doprawiamy sos, do smaku pieprzem solą papryką vegetą itp. gotujemy jeszcze okolo 5 minut, w razie konieczności dodajemy odrbinę wrzącej wody, sos na tym etapie powinien mieć gęstość ciasta na naleśniki.
Na patelni smażymy lekko rozbity schab( bez panierownia i przyprawinia, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczy, żeby zrobila się chrupiąca skórka, a póżniej dosmażamy na mniejszym ogniu, raz tylko przewracając na patelni. Schab przekładamy do sosu i dusimy na małym ogniu około pół godziny, do zredukowania się sosu o 50%.

Jak podawać?

Podajemy z kaszą gryczaną lub smażonymi ziemniakami. Pyszne...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.11.2002 oczak

Nigdy nie próbowałem tego robić z suszonymi śliwkami, staram się w seconie zrobic zapas sosu sliwkowego i go zawekować, żeby mieć zapas.

Zgłoś 25.11.2002 Lencja

Mam tylko pytanie. Czy mogą byc do tego sliwki suszone??

Zgłoś 23.08.2003 Człapacz

Nareszcie jakiś przepis na schab ze świeżymi śliwkami. Doskonale!

Zgłoś 24.08.2003 Człapacz

Ale dlaczego nie są podane ilości składników??? Sam mam zgadnąć ile śliwek??? Co to za przepis, na demony i diabły!!!

Zgłoś 30.11.2003 bxl

Schab zrobilam na grilu,bo unikam smazenia. Swieze sliwki wegierki udusilam na min. liosci masla + odrobina wody + jablka ("jonagold" pokrojone w osemki ) + sol + pieprz + cynamon.Jest... Pokaż więcej

Schab zrobilam na grilu,bo unikam smazenia. Swieze sliwki wegierki udusilam na min. liosci masla + odrobina wody + jablka ("jonagold" pokrojone w osemki ) + sol + pieprz + cynamon.Jest to troche mniej kaloryczne.

oczak - gratuluje pomyslu - extra zarcje - polecam!!!!!!

Zgłoś 30.10.2007 eug

zrobiłem z suszonymi śliwkami, rewelacja!