Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ser smażony (biały)

Tekst i foto Mati 07-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?6 złprosty10 min.?

Składniki:


0,5 kg białego sera, 1 jajko, sól, przyprawy, (ewentualnie 1 łyżeczka sody)

Jak przyrządzić:


1. Mielimy bądź kruszymy ser biały do jakiegoś pojemnika i przykrywamy.

2.
a) czekamy ok. 2 dni co jakiś czas mieszając aby się "uleżał", tzn. jak to niektórzy mówią zaczął śmierdzieć (pojawi się na serze nalot, podobny jak w pleśniakach).

b) można ten efekt przyspieszyć posypując ser sodą ale i tak około 1 dnia powinien odczekać.

3. Następnie na patelnię, na rozgrzane (najlepiej) masełko wrzucamy nasz serek, mieszamy, dodajemy jajko aby wszystko związało, dodajemy przyprawy (najczęściej oprócz soli - kminek - ja nie lubię).

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Taki serek je się gorący, ewentualnie ciepły! Na kanapce z masłem! (ja na wierzch dodaję pomidorki jak są). Jak wystygnie można oczywiście jeść zimny, ale zawsze też można podgrzać.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.09.2005 trylobicik

Tylko trzeba uważać na ser. Najlepszy jest taki od baby. Kupione w sklepie często psują się, a nie gliwieją (czyli pleśnieją?). Wtedy usmażony ser jest ochydnie gorzki.

Zgłoś 12.09.2005 Mati

Słusznie! Zgadzam się w 100%.

Chyba, że mieszka się w Lubuskiem lub w Wielkopolsce, bo tam można kupić serek z kostki na wagę i jest OK.

Zgłoś 13.09.2005 Mamut

A jeśli zamiast jajka dodamy tylko żółtko wtedy serek jest w wersji wykwintnej.

Ale przepis jest s u p e r !

Zgłoś 13.09.2005 matlas

ja tam wolę z kminkiem ;)

Zgłoś 16.10.2005 wredna@

Zrobiłam z prawdziwego sera (przywiezionego od Górali). nie dałam jajka, bo akurat nie miałam, ani sody (bo po co???), za to kminek-i owszem. Serek postał uprzednio dwa dni gliwiejąc. Niebo w gę... Pokaż więcej

Zrobiłam z prawdziwego sera (przywiezionego od Górali). nie dałam jajka, bo akurat nie miałam, ani sody (bo po co???), za to kminek-i owszem. Serek postał uprzednio dwa dni gliwiejąc. Niebo w gębie!

Zgłoś 22.06.2006 willi

Ludzieeeeeeeee!!!

TWARÓG..... TWARÓG.. a nie jakiś "biały ser".

Ser powstaje z twarogu...

Zgłoś 23.11.2009 kita

a czy mozna ser zastapic twarogiem ???

Zgłoś 12.08.2009 kali

A ja wkładam na kilka minut do mirkrofalówki i tez się usmaży a nie ma obawy,ze sie "przymsknie" jak na patelni.

Zgłoś 23.01.2010 trojan

no wlasnie z kupnego to nie jest tak latwo... ja mam pytanie ile mniej wiecej sie smazy ten ser bo smazylem 15minut albo i dluzej i nie chcial sie stopic(kupny ser)???

Zgłoś 16.03.2010 Maciej:)

Właśńie zrobiłem z prawdziwego sera co kumpela mojej matki robi. Trzeba smażyć naprawdę długo ale opłaca się:) polecam na pół kilo sera dwa jajka.

Pozdro;)

Zgłoś 25.09.2010 wiola

Ja jeszcze dodaję do sera koperek i szczypiorek jest pyszny rodzinka go uwielbia.Kminku nie dodaję bo nie lubie.