Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ser smażony

Tekst i foto mika 09-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?4, 5 złśredni15 min.?

Składniki:

0,5 kg twarogu, 1 łyżeczka sody, 1 żółtko, sól

Jak przyrządzić:

Twaróg zmielić do garnka, nie ugniatać,
dodać sodę, sól,
wstawić do większego garnka z gotującą wodą (łaźnia wodna),
mieszać delikatnie, gdy się zacznie rozpuszczać przy dnie mieszać stale, gdy się rozpuści (kolor żółty, konsystencja jednolita, bez grudek) dodać żółtko. Można dodać różne przyprawy np zioła, czosnek, paprykę, pieprz itp.
Przelać do zamykanego pojemnika, gdy wystygnie, wstawić do lodówki.
W smaku jest taki sam jak ze sklepu

Jak podawać?

na kanapki

Uwagi:

Gdy twaróg jest świeży i miękki można odwinąć z folii i wstawić na 1-2 dni do lodówki żeby przesechł.
Gdy nie chce się rozpuścić - dodać trochę więcej sody
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.01.2005 ayk81

A gdzie sie go smaży co? Tytuł jest chyba jednoznaczny - "Ser smażony". Coś sie komuś poepcyło

Zgłoś 24.01.2005 mika

ser nazywa się smażony, bo pod taką nazwą występuje w sprzedaży

Zgłoś 15.02.2005 moon

zrobiłam taki serek - ale wyszedł mi strasznie gęsty - co zrobić, by był bardziej "kremowy"?

Zgłoś 22.04.2005 mika

gęsty czyli twardy wychodzi gdy twaróg jest za suchy. można dodać trochę śmietany- słodkiej lub kwaśnej.

Zgłoś 03.05.2005 teleskop

Wszystko ok to jest dobre tylko niech miktoś powie dlaczego ten ser tak potem śmierdzi i co z tym fantem zrobić?

Zgłoś 31.08.2005 Mati

Ludziska!!!!!

Ten przepis to nie ser (biały) smażony tylko jakiś... gotowany....

Ten ze sklepu to jest namiastka prwadziwego sera smażonego!

Robi się tak:

1. mielimy,... Pokaż więcej

Ludziska!!!!!

Ten przepis to nie ser (biały) smażony tylko jakiś... gotowany....

Ten ze sklepu to jest namiastka prwadziwego sera smażonego!

Robi się tak:

1. mielimy, bądź kruszymy ser biały do jakiegoś pojemnika i przykrywamy

2. a) czekamy ok. 2 dni co jakiś czas mieszając aby się "uleżał", tzn. jak to piszecie zaczął śmierdzieć (pojawi się na serze nalot, podobny jak w pleśniakach)

b) można ten efekt przyspieszyć posypując ser sodą ale i tak około 1 dnia powinien odczekać

3. następnie na patelnię, na rozgrzane (najlepiej) masełko wrzucamy nasz serek, mieszamy, dodajemy jajko aby wszystko związało, dodajemy przyprawy (najczęsciej oprócz soli - kminek)

4. i teraz najważniejsze!!!! Taki serek je się gorący, ewentualnie ciepły!!! na kanapce z masłem!!! (ja na wierzch dodaję pomidorka jak są)

5. Jak wystygnie można oczywiście jeść zimny ale zawsze też można podgrzać.

SMACZNEGO

Zgłoś 04.11.2005 Adrian

Potwierdzam to, co napisał/napisała Mati.

Ser smażony to kilkudniowy (lekko zjełczały) ser smażony na maśle koniecznie z kminkiem i z dodatkiem jajka dla polepszenia konsystencji.

... Pokaż więcej

Potwierdzam to, co napisał/napisała Mati.

Ser smażony to kilkudniowy (lekko zjełczały) ser smażony na maśle koniecznie z kminkiem i z dodatkiem jajka dla polepszenia konsystencji.

Ja robię tak, że czekam kilka dni aż ser zjełczeje, smażę na maśle z poważnym dodatkiem kminku i jak wszystko już ładnie się przesmaży i ma jednolitą konsystencję – wbijam jajko. Wszystko smaży się jeszcze z minutkę i wrzucam do jakiejś miseczki aby ostygło. Można przechowywać długo w lodówce i smarować chleb.

Dawniej myślałem, że wyniosłem ten przepis z domu rodzinnego i jest jakimś dziwnym wymysłem. Jednak okazuje się, że już kilka razy widziałem w sklepie ser zrobiony dokładnie wg mojego przepisu, a identyczny przepis jest podany np. na opakowaniu kminku firmy Kotantyi.

Zgłoś 20.01.2006 Gabriela

Próbowałam zrobić ten ser wg przepisu, ale wychodził mi za każdym razem strasznie kwaśny. Dlaczego i jak mozna temu zaradzić?

Zgłoś 01.03.2006 Jarek z Opola

Witam jak znam się na technologii mleczarstwa to ten przepis nie odzwierciedla prawdziwego sera smażonego .Ser smażony powieniem być produkowany na bazie zgliwiałego twarogu a nie rozpuszczony w... Pokaż więcej

Witam jak znam się na technologii mleczarstwa to ten przepis nie odzwierciedla prawdziwego sera smażonego .Ser smażony powieniem być produkowany na bazie zgliwiałego twarogu a nie rozpuszczony węglanem sodu ( soda kuchenna) która powoduje rozpuszczenie białka.

Oto prawdziwy przepis:

Ser najlepiej twaróg chudy bądz półtłusty,kruszymy i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu nie przykrywając go szczelnie po ok 3 do 4 dni ( w zależności od temperatyry) wysypujemy tą zgliwiałą masę na patelnię z tłuszczem i smażymy na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji koniecznie należy dodać kminem a chcąc uzyskać kolor podajemy żółtko z jaj.Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do salaterki i pozostawiamy do ostygnięcia i uzyskania jednolitej zwartej konsystencji.

Jka ktoś zna inny przepis to prosze o podanie

Zgłoś 26.10.2006 Beata

mati ma dobry przepis ,tyle tylko że ser powinien gliwić się kilka dni , kiedyś nasze babcie nie dodawały sody

Zgłoś 15.01.2007 Papusia

Zgadzam się z przedmówcami ,że im bardziej śmierdzący twaróg, tym lepszy wychodzi serek.Właśnie wykonałam na śniadanko te pyszności.Ze świeżą bułeczka PYCHAAAAA.

Zgłoś 16.03.2007 aga

Jarek z Opola ma rację - ser musi zgliwieć a dodawanie sody to wręcz profanacja! to jak dodawanie siary do wina! jak moja prababcia usłyszała o dodawaniu sody to sie tak roześmiała, że zobaczyła... Pokaż więcej

Jarek z Opola ma rację - ser musi zgliwieć a dodawanie sody to wręcz profanacja! to jak dodawanie siary do wina! jak moja prababcia usłyszała o dodawaniu sody to sie tak roześmiała, że zobaczyłam jej dwunastnicę! a serek z przepisu Jarka jest taki sam jak mojej prababci...czyli miodzio!!!!!!

Zgłoś 31.12.2007 madzia1704

Właśnie usmażyłam ser, który 3 trzy leżał w misce na kaloryferze.

Dłużej nie mogłam go trzymać bo zaczęło dziwnie pachnieć w całym pokoju. Na pół kg twarogu dałam 2 łyżki masła, vegetę, p... Pokaż więcej

Właśnie usmażyłam ser, który 3 trzy leżał w misce na kaloryferze.

Dłużej nie mogłam go trzymać bo zaczęło dziwnie pachnieć w całym pokoju. Na pół kg twarogu dałam 2 łyżki masła, vegetę, pieprz i oczywiście kminek. Wyszedł PYSZNY.

Ser smażony to smak moich wakacji. Jeżdżę w Bory Tucholskie i zawsze pierwsze co kupuję w tamtejszym sklepie to właśnie ser smażony. Teraz w końcu mam swój pyszny serek!!!

Zaraz nastawiam na gliwienie następne pół kg twarogu.

Polecam

SMACZNEGO

Zgłoś 14.06.2011 inez

Marcy- Gorzki mógł wyjść Ci dlatego, że podczas zgliwiania twarogu nie można goszczelnie zakrywać. Moze to jest przyczyna?

Zgłoś 13.01.2011 Beth

Zrobiłam... Wyszedł naprawdę smaczny, przypomina bardzo Serek Smażony z Czarnkowa, który jest moim ulubionym.... DZIĘKUJĘ :)

Zgłoś 15.08.2009 smakoszka

uwielbiam ser smażony teraz trudno go zrobić ponieważ brak dobrego tłustego sera białego ,ewentualnie od gospodarza kupić co mają swój ser i wtedy. Jest kilka wersji ja uwielbiam ten ser który m... Pokaż więcej

uwielbiam ser smażony teraz trudno go zrobić ponieważ brak dobrego tłustego sera białego ,ewentualnie od gospodarza kupić co mają swój ser i wtedy. Jest kilka wersji ja uwielbiam ten ser który musi "zaśmierdzieć" by go potem przesmażyć na masełku i dodać jajko .sól i pieprz .Usmażenie go dobrze wymaga wiedzy nie każdemu wyjdzie ,lecz każdy rasowy poznaniak poradzi sobie z tym jeśli robił to kiedyś .Wspaniale smakuje zimny ale najsmaczniejszy jest ciepły lekko gęstniejący po prostu POEZJA chlebek świeży lub bułeczka z takim serkiem i kakao w zimny dzień każdego smakosza zadowoli -mniammmm.

Zgłoś 06.01.2010 Michu

Bywa że ser nie udaje się - wychodzi kaszkowaty. Przyczyną tego może być nadmiar wody w serze. Ostatnio wykorzystałem prasę do wyciskania soków ( można też zdusić ser dwoma deseczkami i odczeka... Pokaż więcej

Bywa że ser nie udaje się - wychodzi kaszkowaty. Przyczyną tego może być nadmiar wody w serze. Ostatnio wykorzystałem prasę do wyciskania soków ( można też zdusić ser dwoma deseczkami i odczekać jakiś czas) i ser wyszedł znakomicie. Zamiast sody oczyszczonej, dałem tylko zwykłą sól kuchenną i nie było żadnego problemu.

Zgłoś 23.02.2011 izaper

niestety ser nie wyszedl mimo ze gliwial 3 dni i przepisowo smierdzial w calym mieszkaniu.jak tylko wrzucilam na patenie wiedzialam ze cos jest nie tak bo "puscil"duzo wody,no i wyglad... Pokaż więcej

niestety ser nie wyszedl mimo ze gliwial 3 dni i przepisowo smierdzial w calym mieszkaniu.jak tylko wrzucilam na patenie wiedzialam ze cos jest nie tak bo "puscil"duzo wody,no i wygladal jak zwarzony.

Zgłoś 23.02.2011 izaper

niestety ser nie wyszedl mimo ze gliwial 3 dni i przepisowo smierdzial w calym mieszkaniu.jak tylko wrzucilam na patenie wiedzialam ze cos jest nie tak bo "puscil"duzo wody,no i wyglad... Pokaż więcej

niestety ser nie wyszedl mimo ze gliwial 3 dni i przepisowo smierdzial w calym mieszkaniu.jak tylko wrzucilam na patenie wiedzialam ze cos jest nie tak bo "puscil"duzo wody,no i wygladal jak zwarzony.

Zgłoś 22.11.2010 Marcy

A co kiedy ser się zrobi gorzki? bo mi się właśnie taki zrobił, usmarzył się ładnie, bez grudek, wydawał się być idealny no to go zaraz chciałam zjeść troszkę a tu po spróbowaniu straszna gorycz... Pokaż więcej

A co kiedy ser się zrobi gorzki? bo mi się właśnie taki zrobił, usmarzył się ładnie, bez grudek, wydawał się być idealny no to go zaraz chciałam zjeść troszkę a tu po spróbowaniu straszna gorycz...czym to może być spowodowane? i czy idzie to jakoś usunąć? może troche soku z cytryny albo kwasku cytrynowego dodać i przesmażyć go jeszcze raz?

Zgłoś 07.05.2012 Jadzia

Podam Wam szybki przepis na pyszny serek gotowany. Tak sie nazywa w Austrii gdzie mieszkam i taki serek mozna kupic w kazdym sklepie , a najlepiej zrobic samemu. Ja robie czesto i zawsze mi sie ... Pokaż więcej

Podam Wam szybki przepis na pyszny serek gotowany. Tak sie nazywa w Austrii gdzie mieszkam i taki serek mozna kupic w kazdym sklepie , a najlepiej zrobic samemu. Ja robie czesto i zawsze mi sie udaje i jest pychotka. A wiec tak: r rondelku na bardzo malym ogniu ( niska temperatura) rozpuszczamy 125 dkg masla, nastepnie 1/2 kg bialego sera rozgniatamy w miseczce i solimy 2 plaskie lyzeczki soli i 3 plaskie lyzeczki sody . Mieszamy ten ser i czekamy kilka minut az zacznie sie robic szklisty. Dajemy ten ser do rondelka z cieplym rozpuszczonym maslem i caly czas mieszamy ( latwo sie przypala), az masa sie calkowicie rozpusci i jest plynny ser. Do tad mieszamy az zaczna sie robic male babelki na tej masie serowej. Nie wolno tego sera zagotowac bo wtedy jest do wyrzucenia. Taki plynny ser wlewamy do jakichs pojemniczkow i wsypujemy kminek i po wystygnieciu mozna od razu jesc albo do lodowki. Mowie to jest pychotka. Aha jak ktos chce miec bardzo lejacy to dodac w czasie podgrzewania troche smietany lub mleka. Zycze smacznego