Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Serbska Ajwar

Tekst i foto eb 22-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- 2 duże bakłażany,
- 6 świeżych papryk,
- sól,
- pieprz,
- 1-2 roztarte ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżka octu (6 proc.),
- oliwa,
- 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Jak przyrządzić:

Bakłażany i papryki umyć, osuszyć, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (300 °C) i opiekać tak długo, aż skórki ściemnieją i pomarszczą się. Wyjąć z piekarnika, zdjąć skórki. Papryki (bez pestek) posiekać i zemleć w maszynce do mięsa. Miąższ z bakłażanów utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać paprykę z bakłażanami, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, wlać sok cytrynowy lub ocet, wymieszać. Mieszając masę jarzynową, wlewać powoli oliwę, aż powstanie gęsty sos o konsystencji majonezu.

Potrzebne przybory:

mikser/maszynka do mięsa, pozostałe przybory są raczej standardowe

Jak podawać?

Przełożyć do salaterki, posypać zieloną pietruszką.

Uwagi:

Podawać do pieczonego mięsa lub drobiu z grzankami, albo ze świeżym białym pieczywem i masłem.

Czas przygotowania:

zależy czy z opiekaniem warzyw czy bez ...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.02.2004 iga

to może być całkiem niezłe! wolałabym pomimo wszystko żeby koś to mi przygotował!

Zgłoś 14.09.2004 belka

sorry ci kolego?kolezanko 1.ale nie masz pojecia o gotowaniu ajwaru 2.ajvar jest bosniacki a nie serbski!!

Zgłoś 28.09.2004 sanja

sorry belka, ale ja myślę, że ajvar jest bałkański :) tak samo serbski jak i macedoński, bośniacki i bułgarski i już. Tak samo jak kawa po turecku czy do niej ratluk :)

Zgłoś 16.04.2005 Zikica

E, majstori,

Di ste bili kad sam ja pravio ajvar?

Zgłoś 27.05.2005 kowal

hej majstore! ako si pravio sto nismo jeli:)

Zgłoś 06.09.2005 kuchcik

Jadłem ajvar w tym roku w Bułgarii w restauracji serbskiej. REWELACJA!!!!!!! Z bialym pieczywem lub tostem i do tego butelka wina. Polecam

Zgłoś 10.10.2005 jastinka

jadłam Ajwar w Serbii - nie w restauracji, a zrobiony własnoręcznie przez serbską gospodynię, mamę mojego przyjaciela - poprostu niebo w gębie.

Zgłoś 16.03.2006 drazen

DRAGI PRIJATELJI! Ja robie ajvar,pindzur,lutenicu i sl.palce lizac.moge vam dac przepise.zobaczicie.pozdrovieniaaaaaaaaaaa!

Zgłoś 04.08.2009 bazi

poraził mnie teks w tym miejscu :"wyjąć z piekarnika i zdjąć skórkę" ludzie można się nieżle poparzyć. takie gorące papryki wkładamy do garnka i przykrywamy. muszą ostygnąć potem można... Pokaż więcej

poraził mnie teks w tym miejscu :"wyjąć z piekarnika i zdjąć skórkę" ludzie można się nieżle poparzyć. takie gorące papryki wkładamy do garnka i przykrywamy. muszą ostygnąć potem można zdjąć skórkę. I jeszcze jedna uwaga wcale nie trzeba opiekać aż skórka będzie czarna bo i miąsz będzie zbyt ciemny.

pozdrawiam .bazi

Zgłoś 19.03.2014 hermes jour

hermes belt h buckle price Czarna Oliwka - Serbska Ajwar

hermes jour http://lasercuttinginc.com/the-hermes-jour-handbag-to-top-all-the-hermes-handbags.asp