Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sernik babci

Tekst i foto nutella 13-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni120 min.?

Składniki:

- 850 g twarogu trzykrotnie mielonego,
- 4 jajka,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 aromat cytrynowy,
- 1/2 kostki masła,
- ok. 200 g cukru,
- 80 g rodzynek,
- 80 g skórki pomarańczowej,
- 70 g czekolady deserowej,
- tłuszcz i bułka tarta do formy.

Jak przyrządzić:

1. Żółtka utrzeć z cukrem w makutrze lub mikserem. Dodać proszek budyniowy, masło, ser, zapach cytrynowy, rodzynki i skórkę. Dobrze wymieszać.
2. Rozgrzać piecyk. Foremkę nasmarować masłem i posypać tartą bułką.
3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką - nie miksować.
4. Masę serową przełożyć do formy i piec w temp. 180 stopni ok. 1,5 godziny.
5. Rozpuścić czekoladę i rozprowadzić ją na lekko przestudzonym serniku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.07.2004 agacia

najlepszy sernik jaki w życiu jadłam, a jadłam wiele, bo to moje ulubione ciasto!

Zgłoś 02.08.2004 smakosz

rewelacyje, super, ekstra, pyszne, wspaniałe ciasto!!!

Zgłoś 18.08.2004 madzia

pyszny sernik!!! takiego przepisu szukałam! od tej pory nie będę piec innego! jest pyszny, puszysty ale nie bez przesady jak po dodaniu tej chemii typu Sernix czy inne świństwo, z czekoladą na w... Pokaż więcej

pyszny sernik!!! takiego przepisu szukałam! od tej pory nie będę piec innego! jest pyszny, puszysty ale nie bez przesady jak po dodaniu tej chemii typu Sernix czy inne świństwo, z czekoladą na wierzchu smakuje wspaniale, do środka skórka i rodzynki i jest REWELACJA

Zgłoś 21.10.2004 Madzia

Mam pytanko, bo sernik mi nie wychodzi! Rośnie super i nagle opada, nie wiem co robię źle. Może coś robię nie tak. Piekę w piekarniku elektrycznym (tylko dół, ale dół z górą też nic nie daje). R... Pokaż więcej

Mam pytanko, bo sernik mi nie wychodzi! Rośnie super i nagle opada, nie wiem co robię źle. Może coś robię nie tak. Piekę w piekarniku elektrycznym (tylko dół, ale dół z górą też nic nie daje). Robiłam go już 3 razy i NIGDY nie wychodzi. W smaku jest dobry, tylko taka cieniutka klucha ;).

Zgłoś 26.01.2005 dorotka

klucha???? Mi wspaniale rośnie i nie opada, jest pyszny, musiałaś coś źle robić albo to wina składników. Ja robiłam go 4 razy i na Święta i wyszedł bossski!!!!

Zgłoś 27.01.2005 Agnie5ia

A w jakiej wielkosci formie robicie ten sernik? Z gory dziekuje za odp.

Zgłoś 11.02.2005 marta

ale mi też wyszła klucha.bardzo dobra w smaku ale cienka...może za duża blacha?

Zgłoś 11.02.2005 L

nutella cos nie za bardzo rozmowna...podaje przepis a na pytania nigdy nie odpowiada...hm, ciekawe......:)))

Zgłoś 04.03.2005 selenka22

Pierwszy raz w życiu piekłam sernik i przyznam, że miałam treme bo piekłam go dla babci... Jest pyszny!! Wszystkim bardzo smakuje a w oczach babci stałam się dzięki niemu profesjonalnym "cu... Pokaż więcej

Pierwszy raz w życiu piekłam sernik i przyznam, że miałam treme bo piekłam go dla babci... Jest pyszny!! Wszystkim bardzo smakuje a w oczach babci stałam się dzięki niemu profesjonalnym "cukiernkikiem" ;). Polecam i dziękuje za przepis!!

Zgłoś 10.03.2005 Renia

Sernika nie wyciąga się od razu z piekarnika po wyłączeniu, należy go zostawić aż do przestygnięcia pieca, wtedy sernik nie powinien opaść (jak jest dobrze zrobiony).

Zgłoś 20.09.2006 mmm-krakow

Mi przestał opadać po upieczeniu, jak nie ubijałam piany "idealnie" na sztywno :D Cały dowcip polega na trzykrotnym przetarciu sera przez sitko - wtedy jest mega puszysty :)

Zgłoś 07.11.2006 Cukiernik

Mała uwaga !!! sernik prawidłowy zwasze mozna zrobic spód z ciasta kruchego ciemne z kakao ub zwykły biały :pale to jak kto lubi ...MAŁA UWAGA !! SERNIK MA DO TEGO ZE PIĘKNIE U ROSNIE ALE ZWSZE ... Pokaż więcej

Mała uwaga !!! sernik prawidłowy zwasze mozna zrobic spód z ciasta kruchego ciemne z kakao ub zwykły biały :pale to jak kto lubi ...MAŁA UWAGA !! SERNIK MA DO TEGO ZE PIĘKNIE U ROSNIE ALE ZWSZE OPADA TO JEST NORMALAN KOLEJ ZECZY TO NIE JEST BABKA DROŻDZOWA CZY PIASKOWE CHOC TE TEZ PO UPIECZNIU OPADA ALE TROSZKĘ A DLACZEGO TO BANALNIE PROSTE ...:0 SKŁADNIKI TAKIE JAK SER MASŁO JAJKA ZAWIERAJĄ WODE PJANA Z JAJ SPULCHNIA SERNIK I JEST NATUALNYM SPULCHNIACZEM ALE PRAWA FIZYKI SIE KŁANIAJĄ :) pod wpływem temperatury pjana sztywnieje i spulchnia sernik buduje jego konstrukcje i usztywnia go wraz z budyniem w którym jest mąka ziemniaczana ps.mozna zastąpic zamiast budyniu po upieczeniu gorące składniki poprostu wydostają sie na zewnącz mam na myslii wyparowywuja tzn.woda zawarta w twarobu jajkach i masle i w ten sposób sernik opada .PS.KAZDE CIASTO OPADA ALE MAŁO WIDOCZNIE PONIEWASZ JEST WODAWANY PROSZEK DO PIECZENIA I ZNACZNA ILOSĆ MĄKI PRZENNEJ !! TO INFORMACJE DOTYCZACE SERNIKA JAK BY KTOŚ SIE INTERESOWAŁ :)

Zgłoś 06.12.2006 J.

Przepyszny,rewelacja,pycha!!!!

Zgłoś 23.12.2006

Zgłoś 12.11.2008 alex

hej dlaczego nikt nie chce odpowiedziec na pytanie o wielkosc blachy? dla poczatkujacych to wazne

Zgłoś 29.12.2007 darekz

SUPER !!!! PYCHA !!! GORĄCO POLECAM !!!

Ze swej strony dodam, ze zmieniłem w niewielkim stopniu przepis (bez aromatu, bez skórki pomarańczowej) 200 g rodzynek wczesniej namoczonych i poło... Pokaż więcej

SUPER !!!! PYCHA !!! GORĄCO POLECAM !!!

Ze swej strony dodam, ze zmieniłem w niewielkim stopniu przepis (bez aromatu, bez skórki pomarańczowej) 200 g rodzynek wczesniej namoczonych i połowę opakowania cukru waniliowego - to odemnie. Mam nadzieje ze autorka sie nie obrazi :)

Zgłoś 21.02.2008 nieistniejaca29

Sernik super!!!

Mój mąż uwielbia to ciasto i pierwszy raz sie odważyłam zrobić je sama...i naprawdę się udało :)))

DZiekuje za super przepis :)

Zgłoś 06.04.2008 Misiu 74

Hejka! spróbujcie upichcic sernik z mojego przepisu, rozpływa sie w ustach i znika w oczach:sernik-1,5 kg sera potrojnie mielonego(najlepiej samemu zmielic-smaczniejszy i pulchniejszy), 14 jaj, ... Pokaż więcej

Hejka! spróbujcie upichcic sernik z mojego przepisu, rozpływa sie w ustach i znika w oczach:sernik-1,5 kg sera potrojnie mielonego(najlepiej samemu zmielic-smaczniejszy i pulchniejszy), 14 jaj, 1,5 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, łyzke czubatą maki przennej,3 lyzki proszku do pieczenia, ugotowany ziemniak, łyzke budyniu smietankowego, 1 cytruna, 10 dag rodzynek, cukier wanilijowy, skorka pomaranczy, zapach, 50 ml spirytusu, puszka brzoswin,3 galaretki brzoskwiniowe, tabliczka czekolady gorzkiej, dwie paczki biszkoptów. Jaja odzielic, zołtka wsypac do sera do makutry, utrzec ze szklanka cukru, wlac 3/4 szklanki mleka, dodac, make,rodzynki,proszek do pieczenia, ziemniak ugotowany kawalki skorek pomaranczy, budyn, zapach, wycisniety sok z cytryny(powoli mieszac bo zwazy się), spirytus, po zniknieciu grudek i cukru dodac i wymieszac z ubitym białkiem(bialko z cukrem), blache wyłozyc folia aluminiową, na folie połozyc biszkopty, na piszkopty wlac zawartosc z makutry, piec 1 godzine i 15 min w temp 170 stopni, po wyłoczeniu nie otwierac przez godzine. po wyjeciu i wystudzeniu układamy pokrojone w kostke brzoskwinie i zalewamy galaretka lekka stezona po stezeniu galaretki polac smugami goraca czekolade. smacznego, do sernika nadaje sie najlepiej najwieksza i najgłebsza blacha nie przylegajaca, dostepna w kazdy markecie za 17zł.

Zgłoś 17.10.2008 Monia

Mniejsza z tym jaki wymiar tortownicy, najważniejsze, że SERNIK JEST PRZEPYSZNY!!!!!!!! Ja użyłam 1 kg sera, 200 g rodzynek i zamiast skórki cukier waniliowy. Pychotka!!!!!

Zgłoś 20.02.2010 jola

ej czemu bez proszku? własnie mam zamiar go robic i powiem tak... wyjdzie za niski jak zakalec

Zgłoś 30.08.2010 oceniacz

Przepis nie jest precyzyjny.