Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sernik Maleństwa

Tekst i foto Maleństwo 22-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20 złśredni60 min.?

Składniki:

Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- 1 całe jajko i jedno żółtko,
- 10 dkg masła roślinnego,
- 1 łyżka smalcu,
- 0,5 pojemniczka śmietany 18%.

Masa serowa:
- 1 kg sera,
- 4 żółtka,
- 2 całe jajka,
- budyń śmietankowy,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 0,75 szklanki oleju,
- 0,75 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka mleka.

Pierzynka:
- białka od ciasta i sera,
- 0,5 szklanki cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej.

Jak przyrządzić:

Ciasto:
Z całości składników zagnieść ciasto i rozłożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce.

Masa serowa:
Wszystkie składniki wymieszać (mleko na końcu). Wylać na ciasto. Piec ok.50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.

Pierzynka:
Białka ubić z cukrem, na końcu dodać mąkę ziemniaczną. Rozłożyć na podpieczonym cieście i piec całość jeszcze przez ok. 15 minut.

Uwagi:

SMACZNEGO!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.06.2004 Basia

Bardzo dobry sernik ja go nazywam albo sernik z mlekiem albo złota rosa bo na tych białkach tworzy się ona ale nie można go od razu wyjmować z blachy dopiero wtedy jak wystygnie

Zgłoś 18.03.2006 Magda

pyszne ciasto, ja jeszcze posypuję wiurkami kokosowymi.

Zgłoś 20.03.2005 Joanna

smalec to bardzo dobry dodatek do ciasta - zwiększa jego kruchość i soczystość