Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sernik na zimno z cynamonowym spodem

Tekst i foto Danka Daniłowska 26.06.2013

Pojawiają się na początku czerwca, przyciągają kuszącym, aromatycznym zapachem, są zapowiedzią lata. Mowa o truskawkach, które nie tylko są smaczne, ale stanowią prawdziwą bombę witaminową dla zdrowia i urody. Najsmaczniejsze na surowo, znakomicie sprawdzają się też w deserach i ciastach. Delikatny, lekki serek w połączeniu z pachnącym spodem cynamonowym i świeżymi, orzeźwiającymi truskawkami, to doskonały deser na ciepłe dni.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
618 złśredni45 min.wysoka

Składniki:

Biszkopt: pół szklanki mąki, łyżka cukru, 2 jaja, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 80 g masła, łyżka brązowego cukru, łyżeczka cynamonu. Nadzienie: pół kg mielonego półtłustego sera, 200 ml śmietanki kremówki, pół szklanki cukru, galaretka truskawkowa, 30 dag truskawek.

Jak przyrządzić?

Jajka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do niedużej tortownicy i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Biszkopt pokruszyć, dodać roztopione masło, cynamon, cukier brązowy. Składniki dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Boki tortownicy wyłożyć plasterkami truskawek. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Partiami dodawać ser i cały czas miksować. Można też dodać kilka truskawek. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, przestudzić. Połowę dodać do sera. Ser wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do lodówki, by masa lekko zgęstniała. Wierzch przybrać plasterkami truskawek i polać lekko ściętą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.08.2013 gość

jest przepieknny i na pewno smaczny

Zgłoś 15.07.2014 Ania

Pięknie wygląda, ja robie go z mascarpone wg. przepisów kuchni Lidla, jest równie pyszny.